Ana Sayfa Mevzuat Şube işyeri bildirimlerinde Ticaret Sicil Belgesi ibraz zorunluluğu olup olmadığı

Şube işyeri bildirimlerinde Ticaret Sicil Belgesi ibraz zorunluluğu olup olmadığı

  Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, aynı ve / veya ayrı  il sınırları içerisinde şube açılışlarına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, şube açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır.            Ancak, söz konusu şube işyerlerinin Türk Ticaret Kanununun amir hükümleri gereğince ticaret siciline tescil edilmesinin zorunlu olup olmadığı hususunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bilgi alınması gerekmektedir.

511
0

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı

:

64597866-105[159-2013]-39

26/02/2013

Konu

:

Şube işyeri bildirimlerinde Ticaret Sicil Belgesi ibraz zorunluluğu olup olmadığı.

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ile; Başkanlığımız  …   vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefimiz olan şirketinizin, aynı ve / veya ayrı  il sınırları içerisinde şube işyerleri açacağından bahisle Vergi Dairesine şube işyeri bildirimi yapılması durumunda Ticaret Siciline tescil yaptırmanız gerekip gerekmediği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 159 uncu maddesinde, “Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.” hükmü yer almakta ve aynı Kanunun 168 inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

            Ancak, anılan Kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

             Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dair iş yeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.

            Buna göre, farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde, gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin, tüzel kişilerde de ilave iş yeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin veya yönetim kurulu kararının vergi dairesi tarafından aslına uygunluğu kontrol edilmek suretiyle bu belgenin fotokopisinin  vergi dairesine verilmesi yeterlidir.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, aynı ve / veya ayrı  il sınırları içerisinde şube açılışlarına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, şube açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır.

           Ancak, söz konusu şube işyerlerinin Türk Ticaret Kanununun amir hükümleri gereğince ticaret siciline tescil edilmesinin zorunlu olup olmadığı hususunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bilgi alınması gerekmektedir.


Kaynak: Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikToplam rafineri petrol ürünleri üretimi 2020 yılı Ekim ayında 2019 yılı Ekim ayına göre %9,84 azaldı
Sonraki İçerikİşletme defterinden bilanço usulüne geçiş hesaplaması yapılırken dönem içerisinde alınan teşvikler hesaplamaya dahil edilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz