Ana Sayfa Duyurular Su ürünleri avcılığı Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerde 1 Eylül’de başlayacak

Su ürünleri avcılığı Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerde 1 Eylül’de başlayacak

Su ürünleri avcılığı yasağı ne zaman kalkıyor?

452
0

“MARMARA DENİZİ, BOĞAZLAR, KARADENİZ İLE İÇSULARDA IŞIKLA AVCILIK YASAKLANMIŞTIR”

Denizlerde ve içsularda yapılacak ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğler Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yayımlanan bu tebliğlerle ilgili açıklama yapan ve tebliğlerin 1/9/2020 – 31/8/2024 tarihleri arasında uygulanacağını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Bu tebliğler, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kuralları düzenlemektedir” diye konuştu.

Tebliğlerin su ürünleri sektörünün tüm paydaşlarının görüş ve önerileri dikkate alınarak katılımcı bir yaklaşımla hazırlandığını ifade eden Bakan Pakdemirli “Tebliğler ile balığın ve ekmeğini helal yoldan kazanan balıkçılarımızın hakları korunması amaçlanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Tebliğlerde getirilen bazı önemli düzenlemelere de değinen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“-  Gırgır ve trol yöntemi ile su ürünleri avcılığı Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerimizde ise 1 Eylül tarihinde başlayacak ve tüm denizlerimizde 15 Nisan itibari ile sona erecektir.

  • Geleneksel yöntemlerle avcılık yapan kıyı balıkçılarımız ise tebliğ ile getirilen düzenlemelere uymak şartı ile avcılık faaliyetlerini yıl boyunca yapabileceklerdir.
  •  Hassas bir ekosisteme sahip olan ve önemli balık türlerimizin üreme ve beslenme alanlarından Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı, Karadeniz ile içsularda ışıkla avcılık yasaklanmıştır.
  • Hassas ekosisteme sahip üreme bölgelerinde başta Muğla ilinde bulunan Fethiye, Hisarönü Körfezinde ve Antalya ili Kaş-Kekova-Aperlia bölgesinde koruma alanları oluşturuldu.
  •  –     Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, avlanma mesafesi ile av araçları bakımından bazı düzenlemeler getirilmiştir. Eşkina ve Minekop balıklarının avlanabilir asgari boy uzunlukları artırılmış ahtapot da ise avlanabilir asgari *Avrupa Birliğine uygulanan ağırlık kuralına uygun olacak şekilde* ağırlık miktarı düşürülmüştür.
  • Uluslararası sözleşmelerle korumaya alınan türler ile denizlerimizde bazı kıkırdaklı balık türleri ve içsularımız da yağ balığı gibi nesli tehlike altında olan türlerin avcılığı tamamen yasaklanmıştır.
  • Deniz patlıcanı avcılığında münavebe yöntemi uygulanmış, İzmir’in kuzeyi ve Balıkesir Ayvalık bölgesi avcılığa kapatılarak, İzmir’in güneyi ile Aydın ve Muğla bölgesi avcılığa açılmıştır.
  • Avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinden 50 kg ve üzerinde olan miktarların naklinde nakil belgesi alınması zorunludur. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, su ürünleri teknisyeni, teknikeri, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi istihdam eden balıkçı gemileri, su ürünleri kooperatif, birlik, üretici birlikleri veya üst birliklerine nakil belgesi düzenleme yetkisi verilebilecektir.
  • 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren av araçlarının markalanması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Işıkla avcılık da beyaz ışık kullanımı yasaklanmıştır.
  • Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan ve özel avlak prensibi ile işletilen rekreasyonel avcılık modeline ilk kez yer verilmiştir.
  • Amatör amaçlı avcılık yapan balıkçılar kiraya verilmiş alanlarda sadece resmi tatil günlerinde avcılık yapabilmekte iken bu kısıtlama kaldırılmıştır.
  • Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaklanmıştır. Can ve mal güvenliği açısından 50 watt’ı geçmemek şartıyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı ışık kullanılabilecektir.
  • Ticari amaçlı amatör balıkçılık turizm faaliyetlerine yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır”Su ürünlerinin ülkemiz ekonomisi ve insan beslenmesi açısından önemli olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli  “Su ürünleri stoklarımızın korunması ve avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlaması amacıyla balıkçılarımızın tebliğ ile getirilen düzenlemelere uygun avcılık yapmaları önem taşımaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Duyurusu 22.08.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİmalat Defteri Nedir? Kombine imalat nedir?
Sonraki İçerikTrafik cezalarını personellerin bordrosunda kesinti olarak gösterebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz