Ana Sayfa Duyurular Sözleşmeli Tarımda, Türkiye Ürün İhtisas Borsası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliğine...

Sözleşmeli Tarımda, Türkiye Ürün İhtisas Borsası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliğine gitti

531
0
Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TARIM KREDİ), TARIM KREDİ üyesi kooperatiflerin satın aldığı sözleşmeli tarıma konu ürünlerin lisanslı depolarda saklanarak, Elektronik Ürün Senedine (ELÜS) dönüştürülmesi ve TÜRİB’de alım-satımına ilişkin iş birliğine gitti. ​
Söz konusu işbirliği ile TARIM KREDİ üyesi üreticiler tarafından üretimi yapılan ürünler, lisanslı depo işletmelerinde saklanıp ELÜS’e dönüştürülerek, TÜRİB ELÜS Piyasasında güven ve istikrar içinde işleme konu ediliyor.
Ayrıca üretim öncesinde TARIM KREDİ kooperatifleri tarafından çiftçilere yapılan ayni ve/veya nakdi ödemeler, tam otomasyon dâhilinde TÜRİB’de gerçekleştirilen işlem tutarları üzerinden takas sürecinde mahsup ediliyor.
TÜRİB ve TARIM KREDİ tarafından ortaklaşa yürütülen altyapı geliştirme çalışmaları ile TARIM KREDİ kooperatifleri TÜRİB ELÜS İşlem Platformuna entegre edilerek, sözleşmeli tarıma konu ürün alım işlemlerinin TÜRİB’de gerçekleştirilmesi sağlandı. Bu çerçevede ilk işlem 17/11/2020 tarihinde gerçekleştirildi.
TARIM KREDİ, kuruluşu 1863 yılına dayanan Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olarak çiftçilerle planlı üretim yapılabilmesi ve ihtiyaç duyulan tarımsal girdilerin doğru zamanda tedarik edilebilmesi amacıyla sözleşmeli üretim faaliyetlerini yürütüyor. Bu kapsamda yaş sebze- meyve ve ELÜS kapsamında olan arpa, buğday, mısır, yağlık ayçiçeği, kuru üzüm, zeytin gibi ürünler dâhil tarım sektöründe çok geniş bir yelpazede üreticilerine tohum, gübre, zirai alet, motorin, yem ve kredi gibi destekler sağlıyor.
TÜRİB, gıda tedarik sisteminde öngörülebilirliğin artırılması ve çiftçilere istikrarlı bir gelir kaynağı sağlanmasına katkı çerçevesinde sözleşmeli tarımın gelişmesi ve diğer piyasa katılımcılarınca da kullanımının yaygınlaşması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer paydaşlar ile olan iş birliklerini sürdürüyor.
-TÜRİB Hakkında
Türkiye Ürün İhtisas Borsası, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’nun 53. maddesi, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Ticaret Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulunun teklifi üzerine 06.04.2017 tarihli ve 30030 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2017/9986 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 08.06.2018 tarihinde kurularak, 26.07.2019 tarihinde ELÜS Piyasasını faaliyete geçirdi.
TÜRİB’in başlıca amacı ve faaliyet konusu; 5300 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunmak.
Detaylı bilgi için internet adresi: www.turib.com.tr

Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGeçmiş tarihli SGK giriş veya nakil işlemi yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikPersonellere yapılan ek ödemeler SGK primine tabi midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz