Ana Sayfa Duyurular Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 98’inci Maddesinde Yapılan Değişiklik

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 98’inci Maddesinde Yapılan Değişiklik

400
0

T.C.
SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI
Sigorta Primleri Genel Müdürlügü

Sayı : E-40071718-206.99-30322781 31.08.2021
Konu : SSIY’nin 98 inci Maddesinde Yapılan Degisklik

GENEL YAZI

18.08.2021 tarihli ve 31572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginde Degisiklik Yapılmasına Dair Yönetmeligin 23 üncü maddesinde;
Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginin 98 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “tarafından” ibaresinden sonra gelmek üzere “Kurumun ilgili ünitesine” ibaresi eklenmis ve aynı bendin son cümlesi asagıdaki sekilde degistirilmistir.

“Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldugu sonradan anlasılan ve sigortalılık islemleri sonradan geriye yönelik olarak yapılan sigortalıların geçerli sigortalılık statüsüne prim aktarılması islemlerinde, aktarılacak tutar kadar 01/10/2008 ve sonraki sürelere re’sen beyan girisi yapılır.”

36 ncı maddesinde;
“Bu Yönetmeligin;
(…)

g) Diger hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüge girer.” Hükümleri yer almaktadır.

Böylece ilgili Yönetmeligin 23 üncü maddesi hükmü ile Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginin 98 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin son cümlesi degistirilmistir. Yapılan yönetmelik degisikligi ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılıgın geçersiz, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılıgın geçerli oldugu durumlarda 2014/28 ve 2015/28 sayılı Kurum Genelgelerindeki hükümler çerçevesinde aktarılacak tutar, daha önceki mevzuat düzenlemesine göre; 4/b tesciline iliskin yapılacak tebligatın teblig tarihinden itibaren sigortalılarca 1 aylık süre içinde talep sartı aranmaktayken, yeni düzenleme ile beyan talep sartı aranmaksızın Kurumca aktarılabilecek toplam tutara göre re’sen beyan girisi yapılması uygulamasına geçilmistir.

Buna göre, ilgili yönetmeligin Resmi Gazetede yayımlandıgı tarih olan 18.08.2021 tarihinden itibaren, 4/a kapsamında sigortalılıgının geçersiz oldugu tespit edilen kisilerin 4/b kapsamındaki 01.10.2008 ve sonrası sürelere girilecek beyanları için, sigortalı talebi aranmaksızın aktarılabilecek toplam tutarı geçmemek üzere beyan girisi yapılması gerekmektedir.

Diger taraftan, 18.08.2021 tarihinden önce 4/a kapsamında sigortalılıgının geçersiz oldugu tespit edilen kisilerin 4/b kapsamındaki 01.10.2008 ve sonrası sürelere girilecek beyanlar için 4/b tesciline iliskin yapılacak tebligatın teblig tarihinden itibaren, sigortalılarca 1 aylık sürede beyan talebinde bulunulması halinde de aktarılabilecek toplam tutarı geçmemek üzere beyan girisi yapılması gerekmektedir.


Kaynak: TÜRMOB / SGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHaydi büyüyelim
Sonraki İçerikGelir vergisi mükellefleri gerçek kullanıcı bildirimi yapmalı mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz