Ana Sayfa Çalışma Hayatı Sokağa çıkma yasağı olan günler için işveren telafi çalışması yaptırabilir mi?

Sokağa çıkma yasağı olan günler için işveren telafi çalışması yaptırabilir mi?

771
0

-Kısa çalışma +raporlu +ücretsiz izinli olan bir personelin SGK eksik gün bildirim kodu “birden fazla” mı olmalı?

-Kısa çalışma sebebiyle personel 20 günü işveren 10 gününü iş kur ödüyor. Sokağa çıkma yasağında işveren 19 gün ücretli + 1 gün ücretsiz olarak mı bildirmeli, ayrıca bu durumdan iş kurun ödeyeceği rakam değişir mi?

-Haftada 30 saat çalışarak KÇÖ den faydalanan bir firma sokağa çıkma yasağı durumunda, haftalık 30 saatin altında kalması halinde genelgeye uyarak izin almak şartıyla cumartesi pazar 7,5 saat telafi çalışması yaptırabilir mi?

12 kod ya da 27 kod seçilebilir.

Sokağa çıkma yasağı zorlayıcı nedendir ücret kesilmemeli ama 7 günlük süre dolmuşsa genel hayatı etkileyen nedenler olarak değerlendirilebilir. İŞKUR ödeme planı 7 günden sonrası içindir.

Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan işçi bu 7 günlük süreyi takip eden günden itibaren en fazla 83 günlük süre boyunca KÇÖ alacaktır.

Telafi çalışması; işçinin zorlayıcı veya herhangi bir nedenle çalışamaması/çalışmaması sonucu yitirilen çalışma sürelerinin belirli bir zaman dilimi (hafta, ay) içinde normal iş sürelerinin üzerinde çalışarak telafi edilmesine imkân veren bir esnek çalışma modelidir.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. Maddesi ‘ne göre telafi çalışması yaptırılabilecek durumlar üç başlık altında toplanabilir:

Zorunlu nedenlerle işin durması,

Ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması, tamamen tatil edilmesi,

İşçinin talebi ile kendisine izin verilmesi halleridir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜcretsiz izinde olan personellerimiz istifa edebilir mi?
Sonraki İçerik65 Yaş üstü mali müşavirler 2020 1.Dönem geçici vergi beyannamelerini ne zaman beyan edecektir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz