Ana Sayfa Vergi Şirketlerin aktiflerine kayıtlı gayrimenkul satışları hangi şartları taşırsa kurumlar vergisinden istisnadır?

Şirketlerin aktiflerine kayıtlı gayrimenkul satışları hangi şartları taşırsa kurumlar vergisinden istisnadır?

646
0

Limited şirketimizin faaliyette bulunduğu merkez adresimiz ve imalathane olarak kullandığımız 2005 yılından itibaren aktifimize kayıtlı binamızın satışı söz konusu.

Aktifimize kayıt bedeli 1.600.000,00 TL satış bedeli ortalama 4.200.000 TL’dir.

Bu durumda kurumlar vergisi, KDV, değer artış kazancı hesaplaması nasıl olmalıdır?

Alış ve satış arasındaki fark gelir hesabında yer alır. (649 Hesap)

Düzenlenecek faturada satış bedeli üzerinden %18 KDV hesaplanır.

Ancak KVK 5. maddesindeki şartlar varsa elde edilen karın %50 si KV’den istisna edilir ve KDVK 17. maddesindeki şartlar varsa KDV istisnası uygulanır. KDV hesaplanmaz.

Değer artış vergisi diye bir vergileme Kurumlar vergisi mükellefleri için söz konusu olmaz.

Değer artış vergisi Vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerin gayrimenkul satışları için hesaplanır.

 

Ana faaliyet iştigal konusu tarım ürünleri (tarla alıyor ceviz fidanı ekip hem fidan hem ceviz satışı yapıyor) olan firmamız aktifinde kayıtlı tarlasını satıyor bu bağlamda kurumlar vergisi istisnasından ve KDV istisnasından faydalanabilir mi?

KVK 5. ve KDVK 17. maddendeki şartlar varsa istisna uygulanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBir kişi birden fazla şirkette müdür olarak seçilebilir mi?
Sonraki İçerikMal ihracatından kaynaklanan KDV iade taleplerinde hangi belgeler istenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz