Ana Sayfa Muhasebe Şirketlere ait mülklerin kiralanması stopaja tabi midir?

    Şirketlere ait mülklerin kiralanması stopaja tabi midir?

    Şirketlere ait gayrimenkul kiralamalarında stopaj mı uygulanacak KDV mi?

    543
    0

    Kurumlar vergisi mükelleflerine ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemelerinden stopaj yapılacak mı?

    Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde sayılan kurumlar vergisi mükelleflerine (kooperatifler hariç) ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır. Bu kurumların elde ettikleri kira gelirleri ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. (Bunlar kendilerine yapılan kira ödemeleri için fatura düzenleyeceklerdir.)

    Dernek veya vakıflara ait taşınmazların bir iktisadi işletme oluşturacak şekilde kiralanması halinde, oluşacak iktisadi işletme kurumlar vergisi mükellefi olduğundan elde edilen kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

    Kurumlar Vergisinin 1’nci maddesinde sayılan kurumlar

    1) Aşağıda sayılan kurumların kazançları, kurumlar vergisine tâbidir:

    a) Sermaye şirketleri.

    b) Kooperatifler.

    c) İktisadî kamu kuruluşları.

    ç) Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler.

    d) İş ortaklıkları.

    (2) Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur.

     


    Kaynak: Kurumlar vergisi kanunu 1 seri no lu genel tebliği
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPersonel taşımacılık hizmeti veren firmalar yıl sonuna kadar KDV indiriminden faydalanabilir mi?
    Sonraki İçerikTatlı servisi yapan firmalar yıl sonuna kadar %1 KDV’li fatura düzenleyebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz