Ana Sayfa Vergi Şirketler personellerinin kalması için kiraladıkları meskenlere ait ödemeleri gider yazabilir mi?

Şirketler personellerinin kalması için kiraladıkları meskenlere ait ödemeleri gider yazabilir mi?

1009
0

Şirket çalışan elemanlarının barınması için bir mesken kiralanmış olup bu durumda ödediği kiranın stopajı olur mu?

Şirketinizin konutu gerçek kişilerden kiralaması karşılığı nakden veya hesaben yapacağı kira ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94/5-a maddesi uyarınca % 20 oranında GV tevkifatı yapacaktır. Kiralanan konutların, personele tahsis edilmesi durumunda, kira tutarı “net ücret” olarak kabul edilecek ve netten brüte hesap yapılması suretiyle personelin ücretine eklenmek suretiyle gelir vergisine tabi tutulacak.

Personeli için konut kiralayan şirket, ödediği kira tutarını gider yazamayacak. Ancak personelin ücretine eklemek suretiyle vergilendirdiği ücretin tamamını gider yazmakla, kirayı da gider kaydetmiş olmaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikABD’de biyodizel üretimi Ekim 2019’da arttı
Sonraki İçerik31 Aralık 2019 Tarihli Döviz Kurları (VUK 516 Tebliğ-24.1.2020)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz