Ana Sayfa TTK Şirketler kiralamış oldukları depoları tescil ettirmek zorunda mıdır?

Şirketler kiralamış oldukları depoları tescil ettirmek zorunda mıdır?

6090
0

Tuzla İstanbul deri organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmamız Tuzla Serbest Bölge’de 01.06.2020-30.06.2020 tarihleri arasında geçici süre için depo kiralamış olup Serbest Bölge Müdürlüğü’nden depo kullanma belgesi almıştır. Bu depo ile ilgili vergi dairesi ve ticaret odasına herhangi bir bildirim yükümlülüğümüz var mı?

Depo TTK bakımından tescile tabi bir konu değildir. Ticaret Odası veya Ticaret Sicilinde yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Vergi dairesine depo olarak açılışının bildirilmesi ilerleyen tarihlerde sorun yaşanmaması bakımından doğrudur.

Ticari araçla nakliye işi yapacak gerçek kişinin vergi dairesine mükellefiyet tesisi için süre nedir?

Ticari araç alındığı tarihinden, itibaren 10 gün içinde mükellefiyet tesis ettirilir.

VUK Madde 168 Bildirmeler aşağıda yazılı süre içinde yapılır:

Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendilerince veya 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır.

Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÖzel Sektör Yap-İşlet-Devret Yatırımlarında Vergilendirme
Sonraki İçerikTürk Eximbank TL Reeskont Kredisi faiz oranı yıllık %7,25, KGF komisyon oranı %0,45 olarak güncellendi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz