Ana Sayfa Vergi Şirketin tür değişikliğinde elektronik defter tutma ve elektronik fatura kullanma mecburiyeti devam...

Şirketin tür değişikliğinde elektronik defter tutma ve elektronik fatura kullanma mecburiyeti devam eder mi?

Şirketin tür değişikliğinde elektronik defter tutma ve elektronik fatura kullanma mecburiyeti devam eder mi?

697
0

İlgi özelge talep formunuzda…….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……………vergi numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin limitet şirket olarak …………..vergi numarasında faaliyet göstermekte iken 13/08/2012 tarihi itibariyle 6102 sayılı Türk ticaret Kanununun 180 ve 193’üncü maddeleri ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre nevi değişikliği yaparak anonim şirkete dönüştüğü, 2011 takvim yılında 421 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun (III) sayılı listede yer alan malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerden mal alışlarınızın bulunduğu, 31/12/2011 tarihi itibariyle brüt satış hasılatınızın toplamının 10 Milyon TL’yi geçtiği belirtilerek, elektronik defter tutma ve elektronik fatura kullanma mecburiyetiniz olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 242’nci maddesinin iki numaralı fıkrası ile Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden yayımlanan ve elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esasları belirleyen 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile anonim ve limited şirketlerin elektronik fatura oluşturmalarına, alıcısına iletmelerine, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmelerine izin verilmiştir.

416 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkı tanınmıştır.

Diğer taraftan, 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği ile Vergi Usul Kanunu kapsamında tutulması zorunlu olan defterlerden www.edefter.gov.tr internet adresinde format ve standardı yayımlanan defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek elektronik defter kullanımına izin verilmiştir.

Son olarak, 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir.

Söz konusu Tebliğin, “3. Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunluluğu” başlıklı kısmının “3.1. Kapsama Giren Mükellefler” alt başlıklı bölümünde kimlerin zorunluluk kapsamında olduğu “3.1.1. …

  1. a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
  2. b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

            …

            3.1.3. Bu Tebliğ veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

            3.1.4. Elektronik Fatura Uygulamasından yararlanan kayıtlı kullanıcıların güncel listesi www.efatura.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

            3.1.5. Elektronik Fatura Uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecekler, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kâğıt fatura düzenleyeceklerdir.

            3.1.6. Bu Tebliğ kapsamındaki mükelleflerden mal veya hizmet alan ve belirlenen hadlerin altında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarından yararlanabilecekleri tabiidir.” şeklinde açıklanmıştır.

Mezkur Tebliğin “3.2. Elektronik Fatura ve Elektronik Deftere Geçiş Süresi” başlıklı kısmında zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1/9/2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurulması gerekmektedir.), elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde geçmelerinin zorunlu olduğu bildirilmiştir.

Ayrıca; 08/02/2013 tarih ve 58 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri’nde de elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükelleflere ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Öte yandan; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 180’inci maddesinde, bir şirketin hukuki şeklini değiştirebileceği ve yeni türe dönüştürülen şirketin eskisinin devamı olduğu, 181’inci maddesinde ise bir sermaye şirketinin başka türde bir sermaye şirketine dönüşmesinin geçerli türde değişiklik olduğu belirtilerek maddede değişiklik türleri sıralanmıştır.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Şirketinizin nevi (tür) değişikliği sonucunda 13/08/2012 tarihi itibariyle limited şirketten, anonim şirkete dönüşmesinin eski şirketin devamı olması, şirketinizin 421 Sayılı Vergi Usul  Kanunu Genel Tebliği ile getirilen mecburiyet uyarınca, 2011 takvim yılında 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı  listedeki malları imal,inşa veya ithal eden mükelleflerden mal alışlarınızın bulunması ve 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatını aşmanız nedeniyle,  elektronik defter tutma ve elektronik fatura düzenleme zorunluluğunuz bulunmaktadır.

 


Kaynak: GİB Özelge, 10/04/2014, 27575268-105[Mük.242-2012-9391]-360, ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEmeklilik nedeniyle işten çıkış işlemi yasak kapsamına girer mi?
Sonraki İçerikOcak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte yurt içinde ikamet eden 6 milyon 781 bin kişi seyahate çıktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz