Ana Sayfa Vergi Şirketin aktifine kayıtlı kira geliri elde edilen gayrimenkulün satışı KDV’den muaf mıdır?

    Şirketin aktifine kayıtlı kira geliri elde edilen gayrimenkulün satışı KDV’den muaf mıdır?

    Aktife kayıtlı gayrimenkul satışı

    428
    0

    Şirketin aktifinde kayıtlı gayrimenkulden kira geliri elde ediyoruz. Bu gayrimenkul 6 yıldır şirkete kayıtlı, yaklaşık 4 yıldır kira elde ediliyor. Gayri menkulü sattığımızda KDV ve vergi istisnası yok olarak biliyorum. (kira geliri elde edildiğinden dolayı) Bilgi verebilir misiniz?
    Kira geliri elde edildiği için KV 5.Maddesindeki ve KDV 17/4-r maddesindeki istisnadan yararlanılamaz.
    Madde metinlerini inceleyiniz.

                                                                      T.C.

                                                    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI         02/02/2015

              İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

                                 Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı : 39044742-130-160

    Konu: Şirket aktifinde kayıtlı bulunan ve kira geliri elde edilen gayrimenkul satışının KV ve KDV’den istisna olup olmadığı

       İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin 31.12.2010 tarihinde kira geliri elde etmek üzere gayrimenkul (konut) satın aldığı, satın alma bedelinin KDV dahil %60’lık kısmının peşin ödendiği ve kalan kısım için 36 aylık senetler tanzim edildiği ve son senedin 15.01.2014 tarihinde ödeneceği, tapunun son senedin ödenmesine müteakip devredilmesinin kararlaştırıldığı, söz konusu taşınmazın 01.02.2011 tarihinde “daire teslim tutanağı” ile teslim alındığı belirtilerek söz konusu taşınmazın satılması halinde Kurumlar ve Katma Değer Vergisi Kanunları kapsamında istisna hükümlerinden yararlanılıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

        I- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

          5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “İstisnalar” başlıklı 5 inci maddesinde;

          (1) Aşağıda belirtilen kazançlar, kurumlar vergisinden müstesnadır:   

     

    e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75’lik kısmı.

       Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.

       İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanır.

     

         Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı  dışındadır.”

    hükümleri yer almaktadır.

      Konuyla ilgili olarak 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “5.6.2.3.4. Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması” başlıklı bölümünde, menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları istisna kapsamındaki değerlerin satışından elde ettikleri kazançların istisna kapsamı dışında olduğu, taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabileceği, taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancının ise istisnaya konu edilmeyeceği açıklamalarına yer verilmiştir.

        Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizce kira geliri elde etmek amacıyla alınan taşınmazın kiraya verilmek suretiyle değerlendirilmesi taşınmaz kiralaması ile uğraştığınıza karine teşkil edeceğinden bu taşınmazın satışından elde edilen kazancın Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan kurumlar vergisi istisnasına konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

        II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

      3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

      Kanunun 17/4-r maddesinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimlerinin vergiden istisna olduğu, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisselerinin teslimlerinin ise istisna kapsamında yer almadığı hüküm altına alınmıştır.

      Buna göre, Şirketinizce kiraya verilmek suretiyle ticari faaliyete konu edilen gayrimenkulün (konutun) satışında KDV Kanununun 17/4-r maddesi kapsamında istisna uygulanması mümkün olmayıp, bu satış işlemi genel usul ve esaslar çerçevesinde KDV ye tabi tutulacaktır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek faydalanıcı kişi formunu verme zorunluluğu mali müşavirlere mi aittir?
    Sonraki İçerikİşletmeye kayıtlı olmayan demirbaşın satışında nasıl bir işlem yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz