Ana Sayfa SGK Şirket ortaklarının özel sağlık poliçeleri şirkette gider olarak kullanılır mı?

    Şirket ortaklarının özel sağlık poliçeleri şirkette gider olarak kullanılır mı?

    Eş adına ödenen lazer tedavi masraflarının gider yazılıp yazılmayacağı.

    1691
    0

    Limited şirket ortağı özel sağlık sigorta, hayat sigorta vs. poliçe giderleri gider kaydedilir mi?

    Ortağın sigorta poliçesi gideri şirket kayıtlarında yer almaz. 

    Ortağın yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi durumunda; gelir vergisi beyannamesinde GVK 89/1 maddedeki koşullara göre indirilir.

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

       
    Sayı:62030549-120[89-2018/603]-E.8290123.01.2020
    Konu:Eş adına ödenen lazer tedavi masraflarının gider yazılıp yazılmayacağı. 
    İlgi:07/05/2018 tarih ve 1555146 evrak kayıt numaralı özelge talep formu.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, serbest meslek faaliyetiniz dolayısıyla … Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi olduğunuz belirtilerek, eşinizin gözüne yapılan lazer tedavisi giderinin serbest meslek faaliyetiniz dolayısıyla elde edeceğiniz kazancınızdan indirim olarak dikkate alıp alamayacağınız hususunda  Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Serbest Meslek Kazancının Tarifi” başlıklı 65 inci maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu hüküm altına alınmış olup, aynı Kanunun 68 inci maddesinde de serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek mesleki giderler bentler halinde sayılmıştır.

    Aynı Kanunun “Diğer İndirimler” başlıklı 89 uncu maddesinde,

    “Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir.

    2. Beyan edilen gelirin %10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler).”

    hükmüne yer verilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre eşinizin gözü için lazer tedavisi (refraktif cerrahi) nedeniyle yapmış olduğunuz sağlık harcamalarının, serbest meslek faaliyetinizden elde edeceğiniz gelirin %10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince tevsik edici belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖzelge: Eş adına kiralık meskenin,işyeri gösterilmesi halinde vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk.
    Sonraki İçerikFizyoterapistlik faaliyetinin vergilendirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz