Ana Sayfa Muhasebe Şirket ortakları şirketten ücret alabilir mi?

    Şirket ortakları şirketten ücret alabilir mi?

    1383
    0

    Emekli şirket ortağının şirketten ücret alması için ne yapmalıyız?

    Huzur hakkı 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunumuzun 394. Maddesinde; Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir” şeklinde düzenlenmiştir. Şirket ortak ve yönetim kurulu üyelerine, huzur hakkı ödemeleri yapılabilir.

    “…
    V- Yönetim kurulu üyelerinin mali hakları
    MADDE 394- (1) Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.

    …”

    MADDE 53- “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.”

    Maddedeki hükümler kapsamında;

    1-) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile limited şirket ortakları ortak oldukları işyerlerinden kendilerini 5510/4-(a) kapsamında hizmet akdine tabi olarak sigortalı bildiremezler. (2019/09 Genelgedeki hükümleri taşıyanlar işverenler hariç) Bu durumda olan işverenlerin 5510/4-(b) (Bağımsız çalışanlar) kapsamında sigortalı olmaları esastır.

    2-) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile limited şirket ortakları emekli olduklarında bunlarda yine ortak oldukları işyerinden kendilerini 5510/4-(a) kapsamında hizmet akdine dayalı olarak sigortalı bildiremezler. Söz konusu emeklilerin sosyal güvenlik destek primi kapsamında işe girişi olup, adına prim ödemesi yapan işverenler emeklilik için Kuruma müracaat edilen aydan itibaren daha önce Kuruma verilen sosyal güvenlik destek prim bildirgeleri iptal çıktıları ile birlikte Kuruma dilekçeyle başvurulmaları halinde söz konusu primleri iade alabilecekler.

    3-) Şirketlerin yönetiminde yer alan emekli ortaklar için ücret ödenecekse TTK hükümleri kapsamında genel kurulda karar alınarak yönetim ücreti (Huzur hakkı gibi) ödenebilir. Ödenen ücretler sadece gelir ve damga vergisine tabi olmalıdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDefter beyan sisteminde bildirim süresi geçmiş SGK bildirgesini nasıl beyan edebiliriz?
    Sonraki İçerikİş sözleşmesi gereği yol ve yemek ücreti alan personel doğum izni sırasında yol ve yemek ücreti almaya devam eder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz