Ana Sayfa SGK Şirket ortakları eşinden dul ve yetim maaşı alabilir mi?

    Şirket ortakları eşinden dul ve yetim maaşı alabilir mi?

    927
    0
    Bir mükellefimiz 01/05/1991 tarihinden 30/12/1993 tarihine kadar Belçika’da özel bir klinikte doktor olarak çalışmıştır. Türkiye’de ilk işe girişi 2004 yılıdır. SGK’ya başvuru yapmış olup yurtdışında geçirmiş olduğu süreyi borçlanmak istediğinde 4B olarak borçlanabileceği ve sigorta başlangıç tarihinin geriye gelmeyeceği bildirilmiştir. 1998 VE 2000 YILINDA doğum yapmış olup bu doğumları borçlanabilir mi? 

    Yurtdışı çalışmaları artık 4b olarak borçlanılabilmektedir. Borçlanılan yurtdışı süreleri 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş hizmet süresi olarak kabul edilir. 2004 yılında işe girişi olan bu kişinin sigortalılığından önceki tarihlere denk gelen doğumlarını borçlanması mümkün değildir. 

    – Kadın sigortalının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine getirmesi,

    – Doğumdan sonra adına prim ödenmemesi, 

    – Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması, gerekmektedir.


    Limited Şirket ortağı olan birisi vefat eden eşinden dolayı SGK’dan hak sahibi olarak maaş alabilir mi?

    Ölüm aylığı, ölen sigortalının; 

    a-) Eşine, 

    b-) Çocuklarına,

     c-) Anne ve babasına, bağlanır. Bu işlemde bir yanlışlık bulunmamaktadır. 

    Ölen kişinin ve hak sahiplerinin bağlı bulundukları SGK 4a, 4b, 4c emeklilikleri durumuna göre maaş bağlanma durumu değişiklik gösterecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİncelemede olan yıllar için matrah artışında bulunabilir miyiz?
    Sonraki İçerik%5’lik SGK indirimi hangi şartlarda uygulanmaz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz