Ana Sayfa Vergi Şirket kayıtlarında görünen gayrimenkulün satışına istinaden özel fonlarda takip edilen tutarı sermayeye...

Şirket kayıtlarında görünen gayrimenkulün satışına istinaden özel fonlarda takip edilen tutarı sermayeye ekleyebilir miyiz?

589
0

Şirketimize kayıtlı gayrimenkulün satışı oldu. 2 yılı aşkın süredir aktifinde kayıtlı olduğu için KDV’den ve %50 kurum kazanç istisnası vardır. %50 kurum kazancının 5 yıl pasifte 549 no.lu hesapta bulunması gerekiyor deniyor. Eğer firma ilerde kendisine yine bir taşınmaz almayı düşünmüyorsa yine de 5 yıl sureyle pasifte hesapta %50’lik istisna kazancımızı bulunduracak mıyız?

5 yılsonunda %50’lik istisna kazancımızı sermayeye ilave etmek istediğimizde sadece ters yevmiye maddesi (549 borç 500 alacak) yapmak yeterli olurmuş yoksa sermaye artırımı yapar gibi ticaret sicil memurluğuna da başvurmamız gerekecek mi? Ya da ne yapmamız gerekir?

Fon hesabında bulanan kar 5. yılın sonunda işletmeden çekilebilir veya sermayeye eklenir. Satışı yapılan her Gayrimenkul için ayrı hesaplama yapılır.

Karın sermaye ye eklenmesi, sadece hesap virmanı ile olmaz. Genel kurul kararı ve raporlama yapılarak ilave işlemi yapılır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikResmi Gazete Başlıkları 27 Ocak 2020 Pazartesi
Sonraki İçerikTasfiyeden dönen şirketler için kıst dönem kurumlar vergisi beyannamesi verilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz