Ana Sayfa Vergi Şirket çalışanı için ödemiş olduğu özel sağlık sigortasını gider olarak yazabilir mi? 

    Şirket çalışanı için ödemiş olduğu özel sağlık sigortasını gider olarak yazabilir mi? 

    517
    0

    Şirket tarafından çalışanın kendisi ve ailesi için ödenen özel sağlık sigortası brütleştirilerek gider gösterilebilir mi? Sadece çalışana ait olan kısım mı gider gösterilir?

    Bireysel emeklilikte işverence sadece çalışana ödenen prim gider yazılır.

    Özel sağlık sigortası için çalışanın ailesi için yapılan ödeme gider yazılmaz.

    Çalışan tarafından kendisine ve ailesi adına ödenen sağlık sigortası primi GVK 63 maddesindeki koşullara göre GV matrahından indirilir.

    Öğretmenlerimize yaptığımız eğitim ve öğretim tazminatı SGK primine tabi midir?

    Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği gelir vergisine tâbî değildir. Prime esas kazançlardan istisna edilen ödemeler içinde sayılmadığından SGK primine tâbidir.

    Yine 657 sayılı devlet memurları kanununun 152. Maddesi II-B kısmında “Bu maddenin ikinci bölümünde yer alan tazminatlar damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi değildir.” denilerek eğitim öğretim tazminatının açıkça vergiden istisna olduğu ifade edilmiştir. 5510 Sayılı kanunda Prime Esas Kazançtan istisna edilen ödemeler içinde sayılmadığı için eğitim öğretim tazminatı SGK kesintisine tabidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTemmuz döneminde istihdam oranı yüzde 43,5 oldu
    Sonraki İçerikKDV İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılmasına İlişkin Açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz