Ana Sayfa Muhasebe Sinema bileti yanında promosyon olarak verilen mısır ve içecek için yazar kasa...

Sinema bileti yanında promosyon olarak verilen mısır ve içecek için yazar kasa fişi kesilecek mi?

1048
0

SİNEMA BİLETİNİN YANINDA PROMOSYON OLARAK (BEDELSİZ) MISIR VE İÇECEK VERİLMESİ DURUMLARINDA PROMOSYON SATIŞLARI YAZAR KASA FİŞLERİNDE NASIL GÖSTERİLECEKTİR?


T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Sayı: 11395140-105[229-2014/VUK1-18721]-537
Tarih:  26.3.2015

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; … firmasının sinema giriş bileti düzenlenen ve ürün satılan büfe bölümünde kullanılacak yazar kasa sistemleri için mali onayların alındığı, anılan firmanın belli bir tutarın üzerinde giriş bileti satın alan müşterilerine bir büfe ürününü (mısır, içecek) bedava ürün kuponu ile hediye etmek istediği, buna istinaden sembolik (sıfıra yakın) bedelli ÖKC fişi üretildiği belirtilerek uygunluğu konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye?de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

26/04/2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-10.1. bölümünde promosyon ürünlerinde KDV uygulamasına yönelik açıklamalar yapılmıştır.

İlgili bölümde;

– Firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklinde gerçekleşen işlemlerde, promosyon ürünü açısından bir bedelsiz teslimin söz konusu olmayacağı, zira firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değerin arttığı,

– Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında KDV hesaplanmasına gerek bulunmadığı ve bu ürünler için yüklenilen KDV nin ise prensip olarak indirim konusu yapılabileceği,

belirtilmiştir.

Buna göre, yapılacak kampanya çerçevesinde belirli tutarın üzerinde bilet alan müşterilere, sembolik bir bedelle ÖKC fişi düzenlenmek suretiyle sinema büfesinden hediye ürün tesliminin KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-10.1. bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde promosyon ürünü olarak değerlendirilmesi ve tesliminde KDV hesaplanmaması gerekmektedir.

Ayrıca promosyon amacıyla teslim edilen söz konusu ürünlerin alımında yüklenilen vergilerinse indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

Öte yandan sinema bileti düzenlemede kullanılan ÖKC’den, belirli bir tutarın üzerinde bilet satın alanlara sistemden otomatik olarak promosyon kuponu basılmasına ve bu kuponlara dayanılarak büfedeki ÖKC’den sembolik (sıfıra yakın) bir bedel ihtiva eden fiş düzenlenmesine imkan verecek tarzda cihazlarınıza “promosyon ürünü verme” fonksiyonunun eklenmesi mümkündür. Ancak bu şekilde düzenlenecek kuponların üzerine (indirim değil) promosyon kuponu ibaresinin yazılması, ÖKC fişlerinin üzerinde de “promosyon ürünüdür …. tarih ve …. numaralı giriş biletine istinaden düzenlenmiştir.” şerhinin düşülmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 


Kaynak: Gib
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHaftalık Para ve Banka İstatistikleri – 12.04.2019
Sonraki İçerikYabancı Ulaştırma Kurumları nasıl vergilendirilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz