Ana Sayfa Vergi Sigorta şirketlerine düzenlenen hasar yansıtma faturalarında KDV tevkifatı olmalı mıdır?

    Sigorta şirketlerine düzenlenen hasar yansıtma faturalarında KDV tevkifatı olmalı mıdır?

    855
    0

    Oto bakım onarım işi ile iştigal ediyoruz. Araç onarımı yaptığımız bir müşterimize KDV tevkifatısız fatura düzenledik. Müşterimiz olan firma da sigorta şirketine hasar yansıtma faturasını 5/10 KDV tevkifatı uygulayarak kesmiş. Fakat sigorta şirketi bizim müşterimize kestiğimiz faturada da tevkifat olması gerektiğini söylemiş. Müşterimiz tevkifata tabi olmayan bir firma, buna rağmen 5/10 tevkifatlı fatura kesilmesi doğru mudur?

    Doğru değildir. Sizin yaptığınız işlemler doğrudur. Yansıtma faturasında Tevkifat olur.

    Reasürans işlemlerinde bire bir yansıtılan tazminat ödemelerinde BSMV hesaplanıp hesaplanmayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı :64597866-180[28]- 24185                                               14.12.2017

    Konu :Reasürans işlemlerinde bire bir

    yansıtılan tazminat ödemelerinde

    BSMV hesaplanıp hesaplanmayacağı. 

                                                  …………………………

    İlgi :…….  tarihli özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin hayat ve emeklilik branşları dışındaki sigortacılık branşlarında hizmet verdiği, şirketinizce resmi kurumlardan alınacak onaya müteakip koasürans ve/veya reasürans ve operasyonel hizmetlerin verilmesini kapsayan bir model çerçevesinde, sağlık sigortası konusunda başka sigorta ve sağlık branşında ruhsatı bulunan emeklilik şirketleri (sedan şirket) ile anlaşma imzalanmasının gündeminizde olduğu, reasürans anlaşması kapsamında şirketiniz tarafından bu şirketlerin müşterilerine satmış olduğu sağlık sigortalarındaki risklerin belli bir prim karşılığında reasürans yolu ile devir alınacağı, reasürans anlaşması kapsamında ilgili sedan şirketin sigortalısının hasarının oluşması durumunda şirketinizce bu hasarın reasürans anlaşmasında belirlenen oranlarda ilgili şirkete ödenmek suretiyle karşılanacağı, diğer taraftan şirketinizin sağlık sigortasındaki uzmanlığı ve tecrübesi nedeniyle koasürans ve/veya reasürans anlaşması kapsamında tazminat yönetimi (operasyonel ve teknik altyapı hizmetlerinin yönetilmesi, ürün ve tarifelerin geliştirilmesi, teminatlarının işleyişi, analizi, teklif ve poliçe süreçlerinin yönetimi, risk değerlendirilmeleri, tazminat süreçlerinin yönetilmesi ve anlaşmalı kuruluş ağlarının yönetimi) yapılmasının planlanmakta olduğu, bu süreçte fatura veya serbest meslek makbuzu karşılığında anlaşmalı sağlık kuruluşuna veya sigortalıya şirketinizce yapılan ödemenin sağlık sigortasını düzenleyen sedan şirkete, üzerine herhangi bir bedel eklenmeksizin birebir yansıtılacağı, verilen bu hizmetler için ayrıca bir bedel tahsil edilmeyeceği, bu sayede sigorta poliçesini düzenleyen sedan şirketin tarafınızca düzenlenecek yansıtma faturası ile tazminatlarını da kendi hesaplarına intikal ettireceği, daha sonra intikal ettirilen bu tutarın reasürans anlaşmasındaki oranlar çerçevesinde şirketiniz tarafından sedan şirkete ödenmek suretiyle devralınacağı belirtilerek, bu kapsamda şirketiniz tarafından anlaşmalı sağlık kuruluşuna ya da sigortalıya ödenen tazminatların sağlık sigortasını düzenleyen sedan şirkete üzerine herhangi bir bedel eklenmeksizin birebir yansıtılması işleminde banka sigorta muameleleri vergisi (BSMV) hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında, banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paraların BSMV’ye tabi olduğu, 30 uncu maddesinde, BSMV’yi banka ve bankerlerle sigorta şirketlerinin ödeyeceği, 31 inci maddesinde BSMV’nin matrahının 28 inci maddede yazılı paralar olduğu hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 29 uncu maddesinin (j) bendinde ise mükerrer sigorta muameleleri ile retrosesyon muameleleri dolayısıyla alınan prim, komisyon vesair paraların BSMV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    BSMV’de vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi için bir muamele yapılması ve bu muamele sonucu lehe para alınması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla BSMV’de her işlem tek başına bağımsız olarak dikkate alınmakta ve o işlem sonucu lehe alınan para vergilendirilmektedir. Diğer bir deyişle, bir işlem neticesinde gelir elde edilmemişse (lehe para kalmamışsa) BSMV’ye tabi bir matrah ortaya çıkmayacaktır.

    Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, reasürans anlaşması kapsamında devir alınan riskler dolayısıyla tazminat yönetimi kapsamında sigortalıya ya da anlaşmalı sağlık kuruluşuna doğrudan şirketiniz tarafından ödenen tazminatların, intikal ettirilen tutarın reasürans anlaşmasındaki oranlar çerçevesinde şirketiniz tarafından sedan şirkete ödenmek suretiyle daha sonra tekrar devralınmak üzere, poliçeyi düzenleyen sedan şirkete üzerine herhangi bir bedel eklenmeksizin birebir yansıtılması işleminde, BSMV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

    Ancak aktarılan tazminat ödemeleri üzerinden şirketinizce herhangi bir faiz, komisyon, iskonto vb. herhangi bir bedel talep edilmesi suretiyle lehinize para kalması durumunda, söz konusu tutar üzerinden BSMV hesaplanması gerektiği tabiidir.


    Kaynak:İSMMMO, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-Ticaret hizmeti verecek bir firma e-fatura mükellefi olmak zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikGeçici vergi dönemlerinde uygulanacak finansman gideri kısıtlamasında dikkate alınacak değerler nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz