Ana Sayfa Vergi Sigorta acentesi firmamız işletme hesabına göre defter tutabilir mi, yoksa sigorta mevzuatı...

    Sigorta acentesi firmamız işletme hesabına göre defter tutabilir mi, yoksa sigorta mevzuatı gereği büyük deftere mi tabidir?

    392
    0

    Sigorta acentesi firmamız işletme hesabına göre defter tutabilir mi, yoksa sigorta mevzuat gereği büyük deftere mi tabidir?

    VUK hükümlerine göre sınıf belirlenen rakamlar uygunsa DBS’den işletme defteri tutulabilir. Sigorta acenteleri için özel bir durum hakkında bilgimiz yok sigorta firması ile görüşünüz.

    _______________________

    BENZER İÇERİKLER

    Sigorta acenteleri finansman gider kısıtlaması uygulamasına tabii midir?

    5684 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan sigorta ve reasürans şirketleri, finansman gider kısıtlamasına tabi tutulmayacaklardır.

    1 SERİ NO’LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

    11.Kabul Edilmeyen İndirimler

    Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinde, kurum kazancının tespiti sırasında indirilmesine  izin verilmeyen giderler topluca sıralanmıştır.

    11.13.1. Kapsama giren mükellefler

    Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde düzenlenen finansman gider kısıtlaması, yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan kurumlar vergisi mükellefleri hakkında uygulanacaktır.

    Ayrıca, finansman gider kısıtlaması uygulamasında, yabancı kaynak ve öz kaynak mukayesesi gerekmekte olduğundan bu düzenleme bilanço esasına tabi mükellefler için geçerli olup işletme hesabı esasına tabi mükellefler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

    -4632 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan emeklilik şirketleri,

    -5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan Türkiye’de kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri ve finansal holding şirketleri,

    -5684 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan sigorta ve reasürans şirketleri,

    -6361 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde yer alan sözleşmelere uygun olarak faaliyette bulunan finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketleri ile,

    -6362 sayılı Kanun kapsamında sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunan kurumlar,

    finansman gider kısıtlamasına tabi tutulmayacaklardır.




    Kaynak: KVK GENEL TEBLİĞİ, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit usul taksi mükellefleri için gerçek usul deftere geçiş haddi nedir?
    Sonraki İçerik2023 Yılında tüm oteller ciro veya ruhsat şartı aranmaksızın e-Defter kullanmak zorunda mı?