Ana Sayfa Şirketler Siemens’in Türkiye’de Başarı Hikayesi

Siemens’in Türkiye’de Başarı Hikayesi

2530
0

Türkiye ile Siemens arasındaki iş birliği 1800’lerin ortasında Osmanlı İmparatorluğu’nun ülkeye telgraf sistemini getirmeye karar vermesiyle başlamıştır. Bu görev için Siemens Halske, İstanbul Telgraf Merkezi’ni kurarak Türkiye’deki ilk Siemens projesini hayata geçirmiştir. Şirket, 1881 yılında ise İstanbul’un ilk telefon hatlarını kurmuştur. Siemens’in yatırımları, ilerleyen yıllarda da devam etmiş ve telefon altyapısı kurma çalışmaları savaş yıllarında dahi sürmüştür.

Siemens, elektriği şehir hayatının bir parçası haline getirmiştir. Selanik ve İzmir’den sonra İstanbul, 1914 yılında elektrik şebekesi bulunan üçüncü şehir olmuştur. 1920 yılının sonunda, şebekeye bağlanan ev sayısı 2.055’e ulaşmış ve elektrik sokak aydınlatmasında da kullanılmaya başlamıştır. Türk toplumu, çoğunluğu Siemens tarafından sağlanan elektrik, telefon, telgraf iletişimi ve sokak aydınlatması gibi hizmetlerden faydalanmıştır ve faydalanmaya devam etmektedir. Siemens’in Türkiye’de telekomünikasyon alanındaki varlığı 1950’li yıllarda PTT ile gerçekleştirilen teleks projesiyle başlamış, proje 1960 yılında tamamlanmıştır.

Siemens, Koç Grubu ortaklığıyla 1959 yılında Simko’yu kurarak Türkiye’nin gelişim sürecine de katkıda bulunmuştur. Simko 1961 yılında İstanbul, Kartal’da ilk fabrikasını kurduktan sonra şirket hızla büyüyerek Türkiye’nin süratle sanayileşmesinde önemli rol üstlenmiştir.

1980’lerde Türkiye gibi, Siemens de Türkiye’de büyük değişimler geçirmiştir. Volkswagen Elektrik Sistemleri ve Osram Ampul kurulmuştur. 1990’larda Siemens-Nixdorf Bilgisayar Sistemleri ve Siemens Ev Aletleri (SHA) kurulmuş; SHA, 1995 yılında PEG Profilo’nun % 66’sını satın almıştır. 1997 yılında Siemens Sistem Hizmetleri ve Siemens Finansal Kiralama birleşmiştir. Masterguard Güç Kaynakları, Siemens Fiber Optik Kabloları ve Siemens Otomotiv adında üç yeni şirket kurulmuş ve Siemens-Nixdorf, Fujitsu Siemens Bilgisayar Sistemleri adını almıştır.

1986 yılında Siemens tarafından Boğaziçi Köprüsü’nde fiber optik kablo çekilmiştir. 1990 yılında ise Siemens, Türkiye’de GSM sektörünün en güçlü altyapı sağlayıcılarından biri olmuştur. Siemens aynı yıl Türkiye’de ilk ISO 9001 Kalite Sistemleri Belgesi’ni almış; 1995 yılında Siemens’in çevre dostu uygulamaları ISO Çevre Ödülü ile tasdiklenmiştir.

2001 yılında tüm Simko hisseleri Siemens tarafından satın alınarak şirketin adı Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirilmiştir. Türkiye’de Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile temsil edilen Siemens, faaliyetlerine İstanbul, Kartal’da 63.000 m²’si kapalı olan 90.000 m²’lik alan üzerinde devam etmektedir. Siemens, Türkiye’de elektrik, elektronik ve elektroteknik alanlarında pek çok yeni teknolojiyi ilk olarak getiren şirket olmuştur.

Siemens, Türkiye’de 160 yıla dayanan deneyim ve bilgisiyle, eksiksiz çözümler geliştiren ve müşterilerinin gereksinimlerini tek bir kaynaktan karşılayan bir kurumdur. Siemens, Türkiye’de enerji, altyapı, elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve sağlık sektörlerinde çözümler geliştirmektedir. Türkiye’deki büyüme planlarıyla paralel olarak, enerji sektörüne yönelik üretim için Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapmıştır. 2009 yılında Gebze’de faaliyete giren yeni tesis, 150.000 m² alan üzerinde kurulu olup Avrupa’daki en modern tesisler arasında yer almaktadır.

Siemens Gebze tesisleri, Türkiye’de LEED Gold standardı (Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği) sertifikası alan ilk tesis olmuştur. Tesis, aynı zamanda doğal enerji kaynaklarının kullanılması, maliyet tasarrufu ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için gerekli önlemler alınması konusunda etkili adımlar atmaktadır.

Bunun yanında, Siemens 2011 yılında dünyadaki 14. Ar-Ge merkezini Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde açmıştır. Enerji iletim otomasyon sistemleri, enerji üretim yönetimi sistemleri, endüstriyel otomasyon panelleri ve bina otomasyon sistemleri merkezin faaliyetleri arasında bulunmaktadır.

Şirketin Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya uzanan geniş bir coğrafi bölgeye yaptığı ihracatın bir bölümü yüksek ve orta gerilim panolarından oluşmaktadır. Devre kesiciler beş, otomasyon ürünleriyse üç kıtaya ihraç edilmektedir.

Siemens Türkiye; enerji, ulaşım sistemleri, sağlık yatırımları, endüstri sektörü ve modernizasyon uygulamalarıyla kapsamlı bir alanda birbirinden önemli çalışmalar gerçekleştirmeye devam etmektedir.

Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/Siemens.aspx

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikŞirket Aktifine Kayıtlı Taşınmaz Parsellenerek Satılması Durumunda Kurumlar Vergisi İstisnasından Faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikSGK İcra Takiplerinde Mal Bildiriminde Bulunulmamasının Yaptırımı Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz