Ana Sayfa Duyurular SGK Genel Yazı “Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi”

SGK Genel Yazı “Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi”

735
0

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

30/04/2019

Sayı: 66454725-206.06-E.6557729
Konu: Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi

GENEL YAZI

Bilindigi üzere 10/3/2018 tarihli ve 30356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 inci ve 19 uncu maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11 inci ve 100 üncü maddelerinde yapılan değişiklikler doğrultusunda, 16/3/2018 tarihli ve 2018/11 sayılı “Otomatik İşyeri Tescili” konulu Genelge ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi yapı ruhsatına istinaden Kurumca otomatik işyeri tescili yapılacağı açıklanmıştır.

Yine 1/6/2018 tarihli ve 2018/18 sayılı “Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi” konulu Genelgenin “2) YAPI RUHSATINA İSTİNADEN OTOMATİK TESCİL EDİLEN ÖZEL NİTELİKTEKİ İNŞAAT İŞYERLERİNDE ARAŞTIRMA” başlıklı bölümünde yapı ruhsatına istinaden otomatik işyeri tescil edilenlerin, özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı Kurumumuza ilişiksizlik belgesi müracaatları olmadan ve bu belgeyi temin etmeden yapı kullanma izin belgesi alabilmeleri ile ilgili yapılacak işlemler açıklanmıştır.

Kurumumuz ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar devam etmekle birlikte bundan böyle 2018/18 sayılı Genelgenin “2.1 İlişiksizlik Belgesi Düzenleme Süreci” başlıklı alt bölümünde açıklanan işlemlerden tek yapı ruhsatına istinaden Kurumda tescil edilmiş özel nitelikteki inşaat işyerlerine dair araştırma işlemi aşağıda açıklanan şekilde yapılacaktır.

Yapı kullanma izin belgesi için işverence, ruhsat vermeye yetkili merciye müracaat edilecek olup (İlişiksizlik belgesi için Kurumumuza müracaat edilmeyecektir), ilgili idareye yapılan müracaat bilgisi Kurumumuza da aynı anda iletilecektir.

  1. İşveren-intra’da yer alan “LİSTELER-İSTATİSTİKLER” menüsü “İHALE /ÖZEL BİNA LİSTELERİ” alt menüsünde yer alan “MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME” sekmesi seçilerek, ilişiksizlik belgesi başvurusu bulunan işyerleri listelenecektir.
  2. Listelemede çıkan işyeri için araştırma bilgileri “İHALE/ÖZEL BİNA” menüsü “YAPI RUHSATI” sekmesi seçilerek elde edilecektir. Sekmede tek yapı ruhsatına istinaden yapılacak araştırmada kullanılan bilgiler yer almakla birlikte aynı zamanda işyeri ile ilgili ruhsatın pdf formatı da yer alacağından ruhsat bilgilerine kapsamlı olarak erişmekte mümkün olacaktır.
  3. Elde edilen bu bilgilerle 3270 (CICS) programında araştırma işlemi yapılacaktır. Araştırma işleminde işin bitim tarihi bilgisi “MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME” sekmesindeki “Başvuru Tarihi” bölümünden alınacaktır.
  4. Araştırma işleminden sonra tekrar “İHALE/ÖZEL BİNA” menüsü “İHALE/ÖZEL BİNA DOSYA İŞLEMLERİ” sekmesi seçilip açılan menüde araştırma işlemi yapılan işyeri sicil numarası girildikten sonra “ilişiksizlik belgesi” oluştur seçeneğinden ilişiksizlik belgesi düzenlenecektir.
  5. Belge düzenlendikten sonra DYS’de sırasıyla “Giden Evrak işlemleri”, “Giden Evrak Oluşturma ve Akış Başlatma”, “Diskten Evrak Seç” (seçim kaldırılacak), “Uygulama Seç”, “İşveren Sistemi”, “İlişiksizlik Belgesi” adımları takip edilerek “İşveren Bilgisi Getir” butonu seçilerek işveren-intrada oluşturulan ilişiksizlik belgesindeki bilgiler ilgili alanlara girilecek, “Kelime İşlemciyi Aç” butonundan imzalama işlemi yapılacaktır.
  6. DYS’de bu şeklide ilişiksizlik belgesi oluşturulduktan sonra normal yazışmalarda olduğu gibi diğer alanlar doldurulacak, varsa dağıtım yapılacak birime idarenin kep adresi yoksa normal adresi bilgisi yazılacaktır.
  7. DYS’de oluşturulan belge onaylandıktan sonra son kullanıcının belgeyi gönder işleminini gerçekleştirmesi ile “İlişiksizlik Belgesi” MAKS sisteminde ilgili idareye otomatik olarak iletilmiş olacaktır.

Yukarıda açıklandığı üzere, yapı ruhsatına istinaden otomatik tescil edilen özel nitelikteki  inşaat işyerlerinde araştırma işleminde listeleme menüleri günlük kontrol edilerek, ilişiksizlik başvurusu olan işyerleri ile ilgili araştırma işlemleri artık herhangi bir yazışma işlemine gerek duyulmaksızın yine “YAPI RUHSATI” sekmesinde yer alan bilgiler doğrultusunda yapılacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

                                                                                                                                    Savaş ALIÇ
Kurum Başkanı a.
Genel Müdür V.


Kaynak: SGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSGK Genel Yazı “İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri”
Sonraki İçerikSGK Genelgesi 2019/10 “Şirket kuruluşu aşamasında çalıştırılacağı bildirilen tescil işlemleri”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz