Ana Sayfa Duyurular SGK Genel Yazı “İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri”

SGK Genel Yazı “İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri”

1059
0

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

17/05/2019

Sayı:15591373-010.99-E.7534398
Konu: İmzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçeleri

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna göre borçlanma başvurularının, 3201 sayılı Kanuna İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile yapılacağı hükme bağlanmıştır.

6/11/2011 tarihli ve 2011/48 sayılı Genelgenin YURTDIŞI BORÇLANMA İŞLEMLERİ başlıklı 2 nci bölümünün 1.4 maddesinde ise, “Yurtdışında geçen çalışma veya ev kadınlığı sürelerinin borçlandırılmasına ilişkin yazılı talep, örneği Ek: I ‘de yer alan “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile Kurumun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılacaktır.” hükmü bulunmaktadır.

Bu itibarla, yukarıda belirtilen Genelge hükmü doğrultusunda Kurumumuza yapılacak 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma başvurularında ibraz edilen Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçelerinin imzalı olmaması halinde işleme konulmadan başvuru reddedilecek ve ilgiliye bu durum yazı ile bildirilecektir.

Bununla beraber,      3201    sayılı Kanun kapsamında yapılacak borçlanma başvurularında ibraz edilen bazı imzasız Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçelerinin, sevhen işleme konulduğu, borçlanmanın tahakkuk ettirildiği ve aylık bağlandığı saptanmıştır.

İmzasız olduğu halde borçlanma talep dilekçeleri reddedilmesi gerekirken işleme alınarak tahakkuk ettirilen borçlarını ödeyenlerin borçlanma işlemleri iptal edilmeyecektir.

Diğer yandan, gerek sigortalılar gerekse Kurumumuz açısından olumsuz durum yaratılmaması bakımından, yurt dışı borçlanma başvurularında öncelikle dilekçelerin imzalı olup olmadığının kontrolü yapılacak ve imzasız talep dilekçeleri reddedilecektir. Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.

İsmail YILMAZ
Genel Müdür

DAĞITIM:
Gereği:
Tüm Taşra Teşkilatına

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.


Mithatpaşa Caddesı No : 7 Sıhhıye/Ankara Bilgi için: Erdoğan ÜVEDİ Telefon No: 0 312432 12 47 Faks No: 0312 432 12 45 Daire Başkanı V.

E-Posta: ehgm ysedb@sgk.gov.tr İnternet Adresi: www.sgk.gov.tr

 

 


Kaynak: SGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGemi adamının hizmet akdi işverence kötü niyetli olarak feshedildiği tespit edilirse ödeyeceği tazminat tutarı kaç kat olarak belirlenir?
Sonraki İçerikSGK Genel Yazı “Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz