Ana Sayfa Mevzuat Sermaye artışı yaparak bir ortağın şirketteki hisseleri artabilir mi?

Sermaye artışı yaparak bir ortağın şirketteki hisseleri artabilir mi?

Sermaye artışı yaparak bir ortağın şirketteki hisseleri artabilir mi?

717
0

Bir şirket borca batık durumdadır ve 2 ortak bulunuyor A ortak %60, B ortak %40 payı var. Borca batık durum sebebi ile A ortak sermaye arttırmak isterken B ortak buna karşı çıkmakta 2/3 oranı yakalayamadığı için sermaye artırımını yapamıyoruz? Ne yapmalıyız?

TTK’nın 376.maddesinin uygulanma tebliğinde 10. maddesi b bendinde, göre değerlendirmeler yapılarak uygun miktarda artış ve ödeme yapılması halinde ticaret sicilinde tesciliniz yapılacaktır.

Bu konuda örnek hesaplama tablosu da www.ito.org.tr den sermaye şirketleri açıklamasında yer verilmiştir.

Sermaye artışında nisap yüzde elli olarak TTK 421.maddesinde yer almaktadır, esas mukaveleniz de aksi yönde bir hüküm bulunmuyor ise, nisapların oluşmaması halinde sermaye artışı yapılamayacaktır.

2 ortak şirkette %50 -50 paya sahiptir. 1 milyon sermayeli Limited şirket ortakları için; ortaklardan birisi payını %75’e çıkartmak istemektedir. Fakat bunu sermaye artışına giderek yapmak istemektedir. Diğer ortağında buna onayı vardır. Ticaret sicil işlemleri için sermayeyi diğer ortağın %75 hisseye sahip olacağı şekilde artırıp tescil ettirebilir miyiz? Böyle bir işlem mümkün müdür? Ya da önce sermaye artırımına gidip daha sonra ortaklar arası hisse devri yapılmalıdır?

Sermaye artışında alınacak kararda artışın ortak tarafından taahhüt edilmesi ve diğer ortağın rüçhan hakkını kullanmaktan feragat ettiği belirtilerek işlemler yapılabilir, engel bir uygulama bulunmamaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSGK Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları Konusunda Açıklama Yaptı
Sonraki İçerikYeni Zelanda’da Aralık 2008 çeyreğinden bu yana benzin fiyatlarında en yüksek düşüş yaşandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz