Ana Sayfa Muhasebe Sene başında bildirdiğimiz gelir vergisi stopajının 31 Temmuz ve sonrası için olan...

    Sene başında bildirdiğimiz gelir vergisi stopajının 31 Temmuz ve sonrası için olan kısmını geri alabilir miyiz? 

    Ofisinin bir kısmını başka bir Avukata kiraya veren Avukat Serbest meslek makbuzu mu kesecek?  

    486
    0

    Avukat müşterimiz stopajlı olarak kiraladığı ve kullandığı ofisin bir odasını bir başka avukata kiraya veriyor. Bu durumda alacağı kira tutarı için kdv dahil serbest meslek makbuzu (stopajsız) düzenleyecek ve açıklamasına oda kira bedelimi yazılmalıdır?

    İki düşünce de yanlıştır.

    Avukatın kiraladığı ofisin bir bölümünü başka birine kiraya vermesinden elde ettiği gelir GMSİ (iş yeri) Kiracıya e-smm düzenlenmez KDV hesaplanmaz.

    Kiracı kira ödemesinden GV stopajı yapar. (31/12/2020 kadar % 10) Kira bankaya yatırılır.

    Kira geliri elde eden avukat GVK 86. maddedeki koşullara göre elde ettiği GMSİ’yı Yıllık GV beyannamesi ile beyan eder veya etmez.

    2020 Haziran ayında 1 yıllık peşin kira ödemesi yaptık. Buna istinaden Damga vergisi beyannamesini ve muhtasar beyannamede kira stopajını bildirdik. 2020 yılına denk gelen 7 aylık % 20 den bildirip ödeme yaptığımız stopaja istinaden %10 iade talep edebilir miyiz?

    Kira ödemesinin yapıldığı tarihteki GV stopaj oranı dikkate alınır. Beyan edilir ve ödenir

    Bu süre 7 aylık da olsa durum değişmez. Ödenen gelir vergisi stopajı oranın düşmesi ile iade hakkı doğmaz. İade talep edilemez.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV İade Taleplerinde Yoklama ve Değerlendirme Değerlendirmelerine ilişkin açıklamalar
    Sonraki İçerikTÜBİTAK son 10 yılda yaklaşık 2 bin yapay zeka projesine fon sağladı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz