Ana Sayfa Vergi Sendikalara düzenlenen reklam hizmeti faturasında KDV tevkifatı yapılır mı?

    Sendikalara düzenlenen reklam hizmeti faturasında KDV tevkifatı yapılır mı?

    KDV TEvkifatı uygulamasında Sınır

    1164
    0

    Bir müşterimiz 2 ayrı sendikaya, sendika etkinlikleri için video çekimi ve videoların düzenlenmesi hizmeti vermiştir. Sendikalardan bir tanesi KDV tevkifatı uygulanması gerektiğini, diğeri ise uygulanmaması gerektiğini bildirmiştir. Konuyla ilgili kafa karışıklığını gidermek adına yorumunuzu rica edebilir miyim? 

    Her türlü ticari reklamın yayınlanmasına yönelik olarak alınan hizmetlerin tevkifat kapsamında olması sebebiyle, reklam prodüksiyon hizmetlerine istinaden düzenlenen faturaların 3/10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

    Nitekim İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü tarafından verilen bir özelgede (Özelge numarası aşağıdadır. ) de reklam sektöründe yer alan bir şirketin, müşterilerinin sosyal medya hesaplarında tanıtımını ve pazarlamasını yaptığı ürünlere yönelik olarak verdiği fotoğraf ve video çekimi hizmeti ile müşterilerinin sosyal medya hesaplarına ait sayfa tasarımının hazırlanması, paylaşım yapılması ve takip edilmesi hizmetine ilişkin düzenleneceği faturanın 3/10 oranında tevkifata tabi olması gerektiği yönünde görüş verilmiştir.

    Bununla birlikte bahse konu hizmetin aracı bir kurum tarafından alınması halinde de düzenlenecek faturada tevkifat uygulanması gerekmektedir.

    Tevkifat Uygulamasında Sınır

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli değildir.

    Ayrıca, 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve bu Kanun uyarınca KDV’den istisna olan teslim ve hizmetlerde tevkifat söz konusu olmaz.

    Örnek: Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergiye tabi olmayan bir çiftçi tarafından yapılan yün ve yapağı teslimleri, 3065 sayılı Kanunun (17/4-b) maddesi uyarınca KDV’den müstesna olduğundan, bu işleme ait bedel üzerinden KDV hesaplanmayacak ve dolayısıyla tevkifat yapılmayacaktır.

    Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.

    Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır.

    Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.

    Belge Düzeni

    Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; “İşlem Bedeli”, “Hesaplanan KDV”, “Tevkifat Oranı”, “Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı”, “Tevkifat Dahil Toplam Tutar” ve “Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)” ayrıca gösterilir

    Bu fatura satıcı açısından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır

    Faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutar yazılır.

    Örnek: KDV hariç 3.000 TL tutarındaki (% 18) oranında KDV’ye tabi bir işlem (5/10) oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir: 

    İşlem Bedeli : 3.000 TL 

    Hesaplanan KDV : 540 TL 

    Tevkifat Oranı : 5/10 

    Alıcı tarafından Tevkif Edilecek KDV : 270 TL 

    Tevkifat Dahil Toplam Tutar : 3.540 TL 

    Tevkifat Hariç Toplam Tutar : 3.270 TL 

    Yalnız ÜçbinikiyüzyetmişTLdir. 

    Tevkifata tabi tutulan işlemlerle tevkifat uygulaması kapsamında bulunmayan işlemlerin birlikte yapılması halinde bu işlemlerin tek fatura ile belgelendirilmesi mümkündür.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışındaki firmaya verilen mimarlık hizmeti kurumlar vergisinden muaf mıdır?
    Sonraki İçerik2020 yılına ait gider faturasının KDV’sini indirim konusu yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz