Ana Sayfa Mevzuat Sebze ve meyve komisyonculuğu yapanların e-İrsaliye ve e-Müstahsil makbuzu zorunluluğu ne...

Sebze ve meyve komisyonculuğu yapanların e-İrsaliye ve e-Müstahsil makbuzu zorunluluğu ne zaman başlayacak?

Sebze ve meyve komisyonculuğu yapanların e-İrsaliye ve e-Müstahsil makbuzu zorunluluğu ne zaman başlayacak?

996
0

Komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve alım satımı yapanlar 1.1.2020 de e- fatura, e- arşiv ve e- defter e geçiş yapacaklar. Sadece hal kayıt sistemine kayıtlı olanlar için mi geçiş zorunluluğu bulunmaktadır?

 

Kanunen HKS ye bildirim yükümlülüğünüz var ise ve aynı zamanda tüccar veya komisyoncu iseniz “Toptancı Halinde ve Hale Bildirilerek İşlem Gören Mallar Hakkında Tebliğ”in ekindeki listede yer alan yaş sebze ve meyveler ile iştigal etmeniz durumunda 509 s. vuk genel tebliği kapsamında belirtilen sürelerde e-fatura, e-arşiv, e-defter (2. sınıf tüccar olunması halinde Defter Beyan Sisteminden devam edilecektir) , e-irsaliye ve e-müstahsil geçiş zorunluluğunuz bulunmaktadır.

Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı yetkili biriminden alınan açıklamalara aşağıda yer verilmiştir;

5957 sayılı Kanun, bu Kanuna istinaden çıkarılan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında bildirimciler tek tek sayılmış ve ikinci fıkrasında da bildirimcilerin Hal Kayıt Sistemi’ne kaydı zorunlu tutulmuş olduğundan, ilgili maddede bildirimci olarak geçen ve Toptancı Halinde ve Hale Bildirilerek İşlem Gören Mallar Hakkında Tebliğin ekindeki listede yer alan ürünlere ilişkin faaliyeti olan herkesi kapsamaktadır. Bu kapsamdaki kişilerin Sisteme kaydı ve bildirim yapması zorunludur. Yönetmeliğin ilgili maddesi bilgi amacıyla aşağıda yer almaktadır;

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik– Madde 40

Bildirimciler, organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen sertifikalı ürünler dâhil bildirim miktarı veya üzerindeki sebze ve meyvelerin her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devrini yapan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu kişiler şunlardır:

a) Sınaî üretimde kullanmak üzere mal satın alan sanayiciler,
b) İhraç etmek üzere mal satın alan ihracatçılar,
c) İlgili mevzuatı çerçevesinde mal ithal eden ithalatçılar,
ç) Üretici örgütleri,
d) Komisyoncular,
e) Tüccarlar,
f) Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler,
g) Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlar.

Bildirimciler, sisteme kaydolmak zorundadır.

 


Kaynak: Efatura.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBirleşik Krallık’ta KDV göstergeleri Ekim 2019’da istikrarlı bir tablo çizdi
Sonraki İçerikÇalışana günlük 10 TL’lik ulaşım desteğine GV istisnası getirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz