Ana Sayfa Muhasebe Şahıs Bilançolarında 500 sermaye hesabı nasıl düzeltilecektir?

    Şahıs Bilançolarında 500 sermaye hesabı nasıl düzeltilecektir?

    Enflasyon düzeltmesinde sermayenin, yapısı dikkate alınarak, nakit olarak ödenen, ayni olarak konulan, sonradan sermayeye yapılan ilaveler gibi kaynakları (oluşum şekli) itibarıyla 213 sayılı Kanunun mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasının (3) numaralı bendi ile 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 17'nci maddesi çerçevesinde belirlenecek düzeltme tarihleri dâhilinde hesaplanacak katsayılar kullanılarak düzeltilmesi icap etmektedir.

    4
    0

    30.06.2024 Tarihinde enflasyon düzeltmesi yapılırken şahıs firmalarından bilanço usulüne tabi olanlar 500 sermaye hesabında yıl içindeki değişiklikleri dikkate alacak mı?

    01/01/2024-30/06/2024 Tarihleri arasındaki 500 hesap hareketleri için düzeltme yapılacak. 555 no.lu VUK tebliğinde şahıs firmalarından bilanço usulüne tabi olanların sermaye hesabının düzeltilmesi ile ilgili özel bir açıklama bulunmamakta, 165 no.lu VUK sirklerinde ise sermaye hesabının düzeltilmesi ile ilgili örnekler ile birlikte açıklamalar yapılmıştır. Ancak bu örneklerde de şirketler üzerinden verilmiştir. Buna göre 165 no.lu sirkülerdeki “4. Sermayenin Düzeltilmesi” bölümündeki açıklamalar dikkate alınarak sermaye hesabının düzeltilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

    Sermaye hesabı düzeltilmesinde ödeme tarihi dikkate alınacaktır.

    Sermaye hesabının değerlemesi, yarattığı gider etkisi ile vergi matrahını azalttığı için sermayenin bankadan, sermaye ödemesi açıklaması ile yapılmasının ispat açısından önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

    ***

    Sermayenin, yapısı dikkate alınarak, nakit olarak ödenen, ayni olarak konulan, sonradan sermayeye yapılan ilaveler gibi kaynakları (oluşum şekli) itibarıyla 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (3) numaralı bendi ile 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 17’nci maddesi çerçevesinde belirlenecek düzeltme tarihleri dâhilinde hesaplanacak katsayılar kullanılarak düzeltilmesi icap etmektedir.

    Bununla birlikte, mezkûr Genel Tebliğin 15’inci maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca, sermayenin düzeltmeye esas tutarına ulaşılırken, (sermayeye ilave edilmiş olan) bu fıkrada sayılan fonların sermayeden düşülmesi gerekmektedir.

    500 Sermaye Hesabının Enflasyon Düzeltilmesinde dikkat edilecek hususlar ve muhasebe kaydı örneği


    Kaynak: VUK 165 no.lu Sirküler, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024/2. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi Hazırlanırken Enflasyon Karı Vergiye Tabi Olacak Mı?
    Sonraki İçerik2024/2. Dönemi geçici vergi beyannamesi ekinde verilecek bilançoda dipnotlar yazılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz