Ana Sayfa Çalışma Hayatı Sağlık nedenleriyle işten çıkışının yapılmasını isteyen bir personelin işten çıkış kodu ne...

    Sağlık nedenleriyle işten çıkışının yapılmasını isteyen bir personelin işten çıkış kodu ne olmalıdır?

    714
    0
    Hastanelere tıbbi malzeme satan bir firmada şoför olarak çalışan bir işçi sevkiyat yaptığı hastanelerde malların hastane içine taşınması işini de yaptığından bu esnada bulaşıcı hastalık (Covid) kapma riskinin olduğunu ve bu durumun kendisi ve ailesi için ciddi bir sağlık tehditi oluşturduğunu öne sürerek, bir yazı ile iş sözleşmesini tek taraflı (haklı nedenle) olarak feshetmiştir. İşveren de bu durumu kabul etmiştir. 
    1-İşveren bu çıkışı SGK kurumuna 24 veya 25 nolu çıkış kodundan hangisi ile yapacaktır? 
    2-İşçi 24 veya 25 nolu kodlardan hangisi ile çıkışı verilirse işsizlik maaşı alabilir?
    3-İşçinin çıkışı 24 veya 25 nolu kodlardan yapılır ve işveren de bu durumu kabul etse dahi işçi işsizlik maaşını alabilmek için işverene veya işkur’a bir sağlık raporu vermek zorunda mıdır?
    1. 24 kod işçi tarafından sağlık nedeniyle fesih şeklinde işten çıkışını yapabilirsiniz.
    1. 24 kodla çıkış ile çıkış yapılırsa işsizlik maaşı alabilir. 
    2. Sağlık raporu sunamaz zira hasta değildir. İşin mahiyeti ve oluşan koşullar nedeniyle yüksek risk altında olduğunun beyanı alınmalıdır.


    Ekim/2020 döneminde işe başlamış bir kişi kçö şartlarını taşımıyor ve haber vermeden işe gelmiyor.
    Personelin çıkışını nasıl yapmalıyız?

    İşe gelmeyen işçi için 25/II işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi fesih yasağı kapsamında olmayıp çıkışı yapılabilir. 

    İşe gelmeme ihtarnamesi gönderilmeli ve takip eden 6 iş günü sonrası çıkışı yapılmalıdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest muhasebeci mali müşavirler aynı anda başka bir ticari faaliyette bulunabilir mi?
    Sonraki İçerikKasım ayında işe giren bir personeli ücretsiz izne çıkarmak istediğimizde ne yapmalıyız?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz