Ana Sayfa Vergi Sadece Kira Geliri Elde Eden Kooperatifler Beyanname Vermek Zorunda mıdır?

    Sadece Kira Geliri Elde Eden Kooperatifler Beyanname Vermek Zorunda mıdır?

    1384
    0

    KOOPERATİF GELİRLERİNİN SADECE TAŞINMAZ KİRA GELİRLERİNDEN VE MEVZUAT FAİZLERİNDEN OLUŞMASI HALİNDE BEYANNAME VERİLMESİ GEREKİR Mİ?
    Kooperatiflerin taşınmazlarını kiraya vermeleri ortak dışı işlem olarak değerlendirileceğinden, kurumlar vergisi mükellefiyetlerinin tesis edilmesi gerekmektedir.

    Ancak, anılan kooperatiflerin;
    1- Başkaca gelir getirici faaliyetinin bulunmaması,
    2- Gelirlerinin sadece vergi kesintisine tabi tutulmuş taşınmaz kira gelirleri ile
    3- Vergi kesintisine tabi tutulan mevduat faizlerinden ibaret olması halinde,
    kurumlar vergisi beyannamesi (geçici vergi beyannameleri dâhil) vermelerine gerek bulunmamaktadır. Yapılan vergi kesintileri nihai vergileme olacaktır.

    Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan bu kooperatiflerin beyanname verme dışında mükellefiyetle ilgili diğer ödevlerini yerine getirecekleri tabiidir.

    Kaynak: Kurumlar Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYapı Kooperatiflerinin İnşaat Ruhsatı Kooperatif ve Ortakları Adına Olması Durumunda da Muafiyet Sona Erer mi?
    Sonraki İçerikNakit Esaslı Muhasebe Tekniği

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz