Ana Sayfa Çalışma Hayatı Sadece 7326 sayılı kanunla silinen Bağ-Kur primimi ihya edebilir miyim?

    Sadece 7326 sayılı kanunla silinen Bağ-Kur primimi ihya edebilir miyim?

    257
    0

    7256 7326 sayılı kanunlarla Bağ-kur borç sildirmesi yaptım. İhya etmek istediğimde sadece 7326 sayılı kanunla silinen Bağ-kur primimi ihya edebilir miyim, yoksa bu zamana kadar çıkan birden fazla kanunla silinen tüm borçları mı ihya edip ödemek zorundayım?

    Yeni ihya yasası çıkmadan hizmet canlandırmasına ilişkin işlem yapılamamaktadır.

    BENZER VE İLGİLİ İÇERİKLER
    _______________________________

    YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİ VE İHYA

    Yaşlılık Toptan Ödemesi

    a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan,

    b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,

    sigortalılara yapılır. Bunun için, hizmet akdi ile çalışan sigortalılar ile ve kamu görevlilerinin çalıştığı işten ayrıldıktan, köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların işyerini kapattıktan, sonra Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesi  ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

    Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez. Sigortalının, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık toptan ödemelerine dahil edilir.

    Yaşlılık Toptan Ödemesinin İhyası

    5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden bu Kanuna tâbi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar, yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarı, tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, bu hizmetler ihya edilir.

    _______________________________

    HİZMET İHYASI

    5434 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Hizmet İhyası

    Kesenek iadesi yapılan hizmetlerle toptan ödeme yapılan hizmetlerin yeniden emeklilikte fiili hizmet sürelerine eklenebilmesi için veya sonradan geçen sigortalılık halleri ile birleştirilebilmesi ihya edilmesi gerekmektedir.

    5434 sayılı Kanuna tabi olarak geçen ve kesenek iadesi veya toptan ödeme yapılmak suretiyle tasfiye olan hizmetlerin 5434 sayılı Kanunun 102 nci ve 2829 sayılı Kanunun 5 nci maddeleri uyarınca ihya edilebilmesi için iştirakçilerin veya sigortalıların almış oldukları paraları aldıkları tarihten yatıracakları tarihe kadar hesaplanacak faizi ile birlikte,

    –  İstekle emekliye ayrılacak olanlar istek tarihinden en az 6 ay önce,

    – Yaş haddi veya maluliyet nedeniyle görevleriyle ilişkileri kesilenlerin görevleriyle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren 6 ay içinde kendilerince,

    Ölenlerin ise ölüm tarihinden itibaren 6 ay içinde dul ve yetimlerince Kuruma yatırılması gerekmektedir.

     5510 Sayılı Kanuna Göre Hizmet İhyası

    Yaşlılık toptan ödeme ihyası

    Toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden 5510 sayılı Kanuna tabi olarak veya isteğe bağlı sigortaya devam ederek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanların, yazılı müracaat ederek aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için güncellenerek bulunan tutarın kendilerine tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde bu hizmetleri ihya edilecektir.

    Ölüme bağlı  toptan ödeme ihyası

    5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak tasfiye edilmiş süreler, borçlanılarak veya yurt dışı hizmetleri birleştirilerek ya da sonradan hizmet tespiti nedeniyle hak kazanılan sürelerin eklenmesi suretiyle ölüm sigortasından yararlanmak için gerekli prim ödeme gün sayısının tamamlanması halinde, hak sahiplerinin yazılı isteği üzerine toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarın ilgiliye tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi halinde ihya edilecektir.


    Kaynak: SKG, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 Yılı cirosu işletme defteri tutma hadleri içinde kalan oteller DBS’den devam edebilir mi?
    Sonraki İçerikLimited şirket ortağı müdür şirketinde 4a sigortalısı olabilir mi?