Ana Sayfa Çalışma Hayatı Rusya’daki çalışmalar için yurt dışı borçlanması yapılabilir mi?

    Rusya’daki çalışmalar için yurt dışı borçlanması yapılabilir mi?

    2495
    2

    Yurtdışı borçlanma hakkında bilginiz var mı? 2010 yılında Rusya da çalışmış işçi. Orda geçirdiği süreyi Sgk ya ödeme yapsa emekliliğe faydası olur mu?

    Yurtdışı Borçlanması Nedir?
    Yurtdışında yaşamış ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye’de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar tarafından yurtdışı borçlanması yapılması mümkündür. Yurtdışı borçlanması ile vatandaşların, yurtdışında geçirdikleri sürelerin Türkiye’deki sigortalılık sürelerine sayılarak, ortaya çıkan borcun ödenmesi ile emeklilik hakkı doğmaktadır.

    Yurtdışı borçlanmasının yapılabilmesi için borçlanma sürelerinin sağlanması gerekmektedir. Yurtdışı borçlanması, Türk vatandaşları, doğumla Türk vatandaşı hakkına sahip olmuş ancak çıkma izni ile vatandaşlığına son verilmiş kişiler, 18 yaşını tamamlandıktan sonra yurtdışında geçen süreler borçlanılabilir. SGK yurtdışı borçlanma formu ve diğer belgelerle birlikte borçlanma yapılabilir.

    Hangi Süreler İçin Yurtdışı Borçlanması Yapılabilir?
    Uzun süredir yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de geçmiş sigortalılık sürelerini saydırabilmeleri için ilgili kurumlara yurtdışı borçlanması taleplerini iletmeleri gerekmektedir. Yurtdışında geçen sürelerin gösterildiği belgelerle birlikte başvuru yapılabilir. Ancak, borçlanma için farklı süreler belirlenmiştir. Buna göre yurtdışı borçlanması için süreler;

    Sigortalılık süreleri,
    Sigortalılık süreleriyle birlikte ya da sonunda 1 yıla kadar olan işsiz geçen süreler,
    Yurtdışında ev kadını olarak geçmiş süreler,
    Yurtdışı borçlanması için gereklidir. Yurtdışında geçirilen süreler için borçlanma talebinde bulunan kişilerin emekli olabilmeleri için bazı şartlar belirlenmiştir. Yurtdışı borçlanması için bu şartların da sağlanması gerekmektedir. Yurtdışında geçirilen hemen hemen tüm süreler için borçlanma yapılması mümkündür. Bu yolla ev kadınlarının da borçlanmalarına imkân sağlanmıştır.

    Yurtdışı Borçlanması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
    Yurtdışı borçlanmasının yapılması için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) şahsen ya da posta yoluyla başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruları sırasında gerekli belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve borçlanma sürelerinin belgelenmesi gerekir. Yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar arasında;

    Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi,
    Borçlanılacak süreleri gösteren belgeler,
    Ev kadını olarak geçirilmiş süreleri gösteren belgeler
    Yer almaktadır. Bu belgelerin yanı sıra, yurtdışında geçen sürelerine borçlanarak Türkiye’de emeklilik hakkı kazanmak isteyen kişilerin bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Yurtdışı borçlanması ile emekli olma şartları;

    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
    Türkiye’ye dönüş yapmış olmak,
    Borcun tamamının ödenmiş olması,
    Yaş, prim, sigortalılık vb. sürelerin sağlanması,
    Yazılı talebin yapılmış olması
    Gerekmektedir. Aylık bağlanması adına yapılacak başvurular söz konusu şartların taşınması ile mümkündür. Aksi takdirde kişiler yurtdışı borçlanması ile emeklilik hakkı elde edemezler.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikUluslararası nakliyat işi yapan LTD ŞTİ. firması yurtdışından gelen invoice masraflarını b formunda bildirmeli midir?
    Sonraki İçerikİdare dava açma süresini göstermezse ne olur?

    2 YORUMLAR

    1. Selamlar ben 09.05.2023 tarihi nde eyt kapsamında emeklilik hakki kazandim. Pirim gun sayım yetmedigi için 253 gun yurtdışı borclanmasi yaptim. Şuan ekonomik sebeblerd3n dolayı Rusya da çalışmaktayım. Burada calisma yaptigim icin maaşımın kesilecegi soyleniyor . Bununla ilgili nasil bir yol izlemeliyim. Yurtdisi çalışkanlarım tamami Rusya dadir.. Kolay gelsin

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz