Ana Sayfa Muhasebe Resmi daire ile sözleşme yaptık. Damga vergisinden kim sorumludur?

Resmi daire ile sözleşme yaptık. Damga vergisinden kim sorumludur?

1019
0

Resmi daire ile sözleşme yaptık. Damga vergisini yarı yarıya mı ödeyeceğiz? Yoksa biz mi ödeyeceğiz? Kanunda bu konuda net bir bilgi var mı? Damga vergisinden Resmi kurum sorumlu olmaz mı?

 

488 sayılı damga vergisi kanununun “Mükellef” başlıklı 3’ncü maddesi damga vergisi sorunlusunun kim olacağını hüküm altına almıştır.

Maddeye göre;

1- Damga Vergisinin mükellefi kâğıtları imza edenlerdir.

2- Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların Damga Vergisini kişiler öder.

3- Yabancı memleketlerle Türkiye’deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kâğıtların vergisini, Türkiye’de bu kâğıtları resmi dairelere ibraz eden. Üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya harhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kâğıt mahi yetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler.

 

Özetle; Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinde sorunluluk yasa maddesiyle resmi kuruma değil kişilere yüklenmiştir.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Site ve apartmanlarda çalışan işçiler için gelir ve damga vergisi kesintisi yapılır mı?

 

Damga vergisini net üzerinden mi yoksa brüt üzerinden mi hesaplayacağım?

 

Devletin kendi araçları için yaptırdığı trafik sigortaları için Damga vergisi ödenir mi?

 

Anonim Şirketlerde damga vergisi beyannamesi her ay verilmek zorunda mıdır?

 

Sayfaları boş olan Damga Vergisi Defterini sonraki yıl için kullanmaya devam edebilir miyiz?

 

 

Önceki İçerikDövizli yaptığımız sözleşmenin damga vergisini hesaplarken kurları nereden alacağız?
Sonraki İçerikMoody’s’den Euro Bölgesi açıklaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz