Ana Sayfa Vergi Reklam şirketlerinin seslendirme sanatçılarına ödediği tutarlar için gider pusulası mı düzenlenmelidir?

    Reklam şirketlerinin seslendirme sanatçılarına ödediği tutarlar için gider pusulası mı düzenlenmelidir?

    Seslendirme sanatçılarına yapılan ödemelerin vergilendirilmesi

    579
    0

    Reklam müziği yapım faaliyeti ile uğraşan şirket bu işlerde vokal seslendirme için dışardan sanatçılara ödediği tutarlara gider pusulası düzenleyebilir mi? Stopaj oranı ne olmalıdır? 

    Seslendirme sanatçısı Serbest meslek erbabı olarak mükellefiyet tesisi ettirmesi gerekir. 

    Gider pusulası ile ödeme yapılmaz.

    T.C.

    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef   Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) 

    Sayı : 38418978-120[65-16/15]-64755 01.03.2017
    Konu : Seslendirme çalışmalarının vergilendirilmesi  

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sahibi olduğunuz ve ikamet ettiğiniz evin bir odasını herhangi bir işverene tabi olmaksızın (hizmet akdi olmaksızın) mutad şekilde seslendirme işi için tahsis ettiğinizi, vergi mükellefi olan veya olmayan müşterilerin söz konusu iş için  aracı internet sitesi üzerinden tarafınıza ulaşmakta olduğunu ve karşılıklı anlaşma sağlanması halinde işin tamamlanması sonrası hesabınıza yatırılmak üzere aracı siteye ödeme yaptığını, aracı site tarafından % lik komisyon alındıktan sonra geri kalan miktarın şahsınıza ait hesaba aktarıldığını belirterek söz konusu faaliyetiniz dolayısıyla serbest meslek kazanç istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

     193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

     65 inci maddesinde, ” Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

     Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…“,

     66 ncı maddesinde, ” Serbest meslek faaliyetini mutat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez…

     18 inci maddesinde ise  “Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

     Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

     Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

     Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94’üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.”

     hükümlerine yer verilmiştir.

     Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, nakden veya hesaben yaptıkları ödemelerden, istihkak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat yapacak olanlar belirtilerek hangi ödemelerden tevkifat yapılacağı bentler halinde sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde ise;

     “2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç)

    a) 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden, %17

    b) Diğerlerinden, %20

     hükmü yer almaktadır.

     Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, seslendirme faaliyetiniz Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan faaliyetler arasında belirtilmediğinden, söz konusu faaliyetiniz dolayısıyla serbest meslek kazanç istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır. 


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikWebinar: Avrupa Birliği Gümrük Mevzuatı Değişikliklerinin E-İhracat’a Etkileri 07 Eylül 2021
    Sonraki İçerikE-tebligat ile yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlandı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz