Ana Sayfa Duyurular Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebi, geçen senenin yüzde 30 üzerinde

Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebi, geçen senenin yüzde 30 üzerinde

510
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye, yılın son iki çeyreğinde güçlü bir büyüme performansı gösterip, 2020’yi asgari hasarla atlatacak.” dedi.

FABRİKALARA ZİYARET

Bakan Varank, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Denizli’de, Çardak Organize Sanayi Bölgesi’nde Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) desteğini alan ve araç filtresi imalatı yapan İkiler Filtre Fabrikası’nda incelemelerde bulundu. İşçilerle sohbet edip, çalışmaları takip eden Varank, yetkililerden de bilgi aldı. Varank, daha sonra Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde, sanayiciler, iş insanları ve oda başkanlarıyla toplantı gerçekleştirdi.

YATIRIM TALEBİNDE ARTIŞ

Bakan Varank, toplantının ardından yaptığı konuşmada, imalat sanayisinin yanı sıra hem üretim hem de ihracat rakamlarının oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin her tarafından yeni yatırım taleplerinin artmaya başladığını ifade etti. Yatırımda artışın olduğunu belirten Varank, “Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebi, geçen senenin yüzde 30 üzerinde.” dedi.

DIŞ TALEPTE CANLANMA

Dış talepteki canlanmayla birlikte, hazirandan itibaren piyasanın kendine gelmeye başladığına dikkati çeken Varank, “Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi, her ay düzenli bir biçimde artıyor. Eylül ve ekim performansı, pandemi öncesi dönemin bile üzerinde.” ifadelerini kullandı.

OSB’LERDE ELEKTRİK TÜKETİMİ

Denizli OSB’de elektrik tüketiminin Türkiye genelinde olduğu gibi arttığını belirten Varank, “Denizli’de de reel sektörün yatırım iştahı çok canlı. İlk 8 ayda, yaklaşık 2 milyar liralık 101 farklı yatırıma teşvik vermişiz. Elbette bunların önümüzdeki dönemde istihdama çok müspet etkileri olacak.” dedi.

SANAYİ ÜRETİM TESİSLERİNDE YÜZDE 18’LİK ARTIŞ

Varank, Denizli’de sanayi siciline kaydolan işletme sayısının da artığını kaydederek, “Bu sene 232 yeni sanayi tesisi üretime geçti. Yani 2019’a göre yüzde 18’lik bir artış söz konusu. Eylül ayı ihracatı da gayet iyi durumda. Denizli geçen seneye göre yüzde 16,5’lik artışla, 323 milyon dolar ihracat hacmini yakaladı. Bunun 125 milyon doları, hazır giyim ve konfeksiyondan geliyor. Denizli, reel sektörde, üretimde, salgının yaralarını çok hızlı sarabilir, örnek bir başarıya imza attı. Türkiye, yılın son iki çeyreğinde güçlü bir büyüme performansı gösterip, 2020’yi asgari hasarla atlatacak.” ifadelerini kullandı.

YENİ PAZARLARA KEŞİF

Bakan Varank, finansal piyasalardaki oynaklıkların iş adamlarının çalışma şevkini kırmaması gerektiğine işaret ederek, yeni pazarlar keşfetmenin yollarının aranması gerektiğini dile getirdi. Global markaların Uzak Doğu’dan uzaklaşmaya başladığını anlatan Varank, bölgesel merkez olma konusunda Uzak Doğu’nun ciddi bir alternatif olduğunu, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin dünyadaki önemine de işaret eden Varank, “Türkiye ile ortak iş yapan hiçbir yabancı firma, ‘Acaba yarı yolda kalır mıyım?’ diye bir endişeye sahip değil.” dedi.

378 PROJEYE DESTEK

Denizli’de 8 senede 10 milyar liranın üzerinde özel sektör yatırımına teşvik verildiğini kaydeden Varank, “13 binin üzerinde ilave istihdam oluşmasını sağladık. KOSGEB programlarından 8 binin üzerinde KOBİ’miz faydalandı. Denizli OSB ile Deri İhtisas ve Karma OSB’ye bugüne kadar cari fiyatlarla 112 milyon lira kredi desteği verdik. Pamukkale Teknokent’i kurup, 10 milyon liranın üzerinde hibe katkısı sunduk. Kalkınma Ajansımız Denizli’de bugüne kadar 378 projeyi destekledi.” ifadelerini kullandı.

LAODİKYA ANTİK KENTİNİN RESTORASYONU

Şehrin turizm potansiyelini artırmak için Laodikya Antik Kenti’ni restore ettiklerini hatırlatan Varank, restorasyondan önce yılda 40 bin civarında olan ziyaretçi sayısının restorasyon sonrası yıllık ortalama 200 bine ulaştığına dikkati çekti. Bakan Varank, dünyadaki antik tiyatro sayısının çok az olduğunu vurgulayarak, “Laodikya Batı Tiyatrosu Projesi sayesinde 98,5 metre çapında bir antik tiyatroyu ayağa kaldırmış olacağız. Bu, Türkiye için de bir ilk… Projenin Mart 2021’de tamamlanmasıyla birlikte Denizli, çok önemli tarihi ve turistik muhteşem bir eseri dünyayla buluşturacak.” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR

Denizli’de hem bilim merkezi hem de mesleki eğitim ve test merkezi kurmayı planladıklarını aktaran Varank, iki yatırımın da kent için önemli katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli’nin sanayisi ile Türkiye ekonomisinde ilk 10’da yer aldığını kaydederek, “Sanayicimize tüm gücümüzle destek olacağız, hep birlikte çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, Denizli OSB’de 25 bin çalışanın mevcut olduğunu belirterek, “2019 yılında bölgemizden yaklaşık 750 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bölgemizin yüzde 70’i tekstil ağırlıklı firmalardan oluşmakta. Son 5 yılda markalaşma adına da çok büyük çalışmalar yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Varank ve beraberindeki protokol üyeleri, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bakan Varank’a, Denizli Valisi Ali Fuat Atik, AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, AK Parti Denizli milletvekilleri Şahin Tin, Ahmet Yıldız ve Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz ile diğer ilgililer eşlik etti.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSMMM ve YMM’lerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Sonraki İçerikVeraset ödendikten sonra bir malın başkasına ait olduğu öğrenilirse fazla ödenen vergi iade edilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz