Ana Sayfa SGK Reddi miras durumlarında ölen kişinin emekli aylığı yakınlarına bağlanabilir mi?

    Reddi miras durumlarında ölen kişinin emekli aylığı yakınlarına bağlanabilir mi?

    31.10.2020 tarihinde vefat eden tek ortaklı mükellefimizde 3 tane SGK’lı personel bulunmaktaydı. Mirasçıları reddi miras yapacaklar, işçiler halen çalışmaktadır. Çalışan işçilerle ilgili çıkış yapmam gerekıyor mu?

    668
    0

    Tek ortaklı şirket sahibi covid nedeniyle yaşamını kaybetmiştir. Şirket sahibi emekli sandığından emekli idi. SGK ve vergi borcundan dolayı mirasçılar reddi miras yapacaktır. Emekli maaşı bu durumda eşine aktarılır mı?

    Ölüm aylığı miras bırakan tarafından bırakılmış bir hak değil, kanun tarafından ölümle hak sahibi mirasçıya tanınan bir haktır. Mirasın içinde yer almadığı ve bizzat mirasçıya tanınmış bir hak olduğu için mirasın reddi halinde ölüm aylığı alma hakkı da kaybedilmiş olmayacaktır.

    31.10.2020 tarihinde vefat eden tek ortaklı mükellefimizde 3 tane SGK’lı personel bulunmaktaydı. Mirasçıları reddi miras yapacaklar, işçiler halen çalışmaktadır. Çalışan işçilerle ilgili çıkış yapmam gerekıyor mu?

    6098 sayılı TBK.’nun 441. Maddesinde düzenlenmiş ve işverenin ölüm halinde, yerini mirasçıların alacağı ve işyeri devri veya iş ilişkisinin devrine ilişkin hükümlerin kıyas yolu ile uygulanacağı belirtilmiştir.

    Reddi miras da söz konusu ise;

    17- İşyerinin kapanması

    18- İşin sona ermesi nedenleri ortaya çıkmaktadır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikToprak, Cam ve Seramik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?
    Sonraki İçerikEkim ayında ihracatçı sayısı geçen seneye göre %5,8 artışla 43 bini aştı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz