Ana Sayfa Muhasebe Ramazan ayında personele verdiğimiz erzaklara ait gelen faturanın KDV’sini indirim konusu yapabilir...

Ramazan ayında personele verdiğimiz erzaklara ait gelen faturanın KDV’sini indirim konusu yapabilir miyiz?

941
0
Personelimize verdiğimiz ramazan erzaklarına ait gelen faturanın KDV’sini indirim konusu yapabilir miyiz? Yoksa tutarın tamamını gider mi yazacağız?

Vergi mevzuatımıza göre, işletmelerce kendi personeline dağıtılan ramazan yardımı “AYNİ ÜCRET” ödemesi hükmünde olup, bu kapsamda vergilendirilmesi gerekmektedir.

KDV dâhil alış bedeli toplamını oluşturan tutarın personele verilmiş net ücret olarak değerlendirilip buna göre hesaplama yapılması gerekir.

Bu şekilde hesaplanacak toplam brüt tutar üzerinden çalışanın ücretine ait gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanır.

İşletme, daha sonra; dağıttığı erzak paketinin alış bedeli ve alış sırasında ödediği KDV ile bu ikisinin toplamı üzerinden hesaplayıp vergi dairesine ödemiş olduğu stopaj gelir vergisi ve damga vergisinin toplam tutarını kendisine ait yıllık gelir ya da kurumlar vergisinin hesabında gider olarak dikkate alır. KDV indirim konusu yapılmaz.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Teşvik İkramiyeleri Gelir Vergisinden İstisna!!!

 

Yurt Dışına Verilen Hizmetlerde Personele Ödenen Tazminat Ödemeleri Genel Gider Olarak Kaydedilebilir mi?

 

Önceki İçerikPersonellerimize yurt dışına çıkarken verdiğimiz harcırahların tamamını gider yazabilir miyiz?
Sonraki İçerikTOBB’dan AB’ye çağrı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz