Ana Sayfa Şirketler Pirelli’nin Türkiye’de Başarı Hikayesi

Pirelli’nin Türkiye’de Başarı Hikayesi

3310
0

140 yıllık geçmişiyle dünyanın önde gelen sanayi gruplarından olan Pirelli Grubu, 2010 yılında Türkiye’deki 50. yılını kutlamıştır. 1960 yılının Mayıs ayında ilk Türk lastik fabrikası olarak kurulan Türk Pirelli Lastikleri A.Ş. 1962 yılında İzmit fabrikasında ürettiği ilk yerli üretim lastiğini yollarla buluşturmuştur.

%99 hissesi Pirelli S.p.A’ya ait olan Türk Pirelli Lastikleri A.Ş., 1,2 milyar TL tutarındaki cirosu, % 60 oranındaki ihracatı, 1700 çalışanı ve 500’ün üzerindeki yetkili satıcı ağıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.

İzmit-Kocaeli bölgesinde yer alan ve 340.000 metrekarelik alana sahip Türk Pirelli Lastikleri Fabrikası, Pirelli Grubu’nun tonaj ve üretim çeşidi bakımından aynı çatı altında üretim yapan en büyük tesisidir. Grubun en kapsamlı üretimi gerçekleştirmesi ve en büyük fabrika olması özelliğini taşıyan İzmit fabrikası yıllık 8 milyon adet lastik üretme kapasitesi ile otomobil, hafif ticari araç, kamyon ve motorsporları ana grupları olmak üzere toplam 585 çeşit lastik üretimini gerçekleştirmektedir.

Türk Pirelli Lastikleri A.Ş., iç pazara ve uluslararası pazarlara yönelik olarak üretilen üstün kaliteli lastiklerinin yanı sıra, motorsporlarından eğitime, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok alanda Türkiye’nin lider kuruluşlarından biri olmuştur. 1994 yılının Ekim ayında “Japon Sınai Kalite Ödülü”nü (TPM) kazanan Türk Pirelli Lastikleri A.Ş., dünya lastik sektöründe bu sistemi uygulayan ilk fabrika olma başarısı ile Japonya dışında bu ödüle hak kazanan ikinci kuruluş olmuştur. 2002 yılında, yönetimde mükemmellik ölçütleri ile yapılan değerlendirme sonucunda Pirelli Grubu prestij ödülü “Challenge” Türk Pirelli Lastikleri A.Ş.’ye verilmiştir. Yine aynı yıl, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından “Yan Sanayii Başarı Belgesi” ile ödüllendirilen Türk Pirelli, 2008 yılında da otomotiv yan sanayi sektörünün en başarılı firmalarından biri seçilerek kalite, teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki iş birliği ve uygun fiyat politikası konularındaki başarısı ile “Yan Sanayii Başarı Ödülü”nü almıştır.

Türk Pireli Lastikleri A.Ş, 2008 yılı itibarıyla bünyesinde araştırma ve geliştirme birimini oluşturarak Türkiye’nin teknolojik gelişimine de katkı sağlamaktadır.

Dünyanın önde gelen motorsporları organizasyonlarında ve seçkin otomobil firmalarının araçlarında kullanılan yüksek performans lastiklerin üretimi 2007 yılından bu yana Türk Pirelli İzmit Fabrikası’nda gerçekleştirilmektedir.

Buna ek olarak, 2008 yılından itibaren yapısında aromatik yağları barındırmayan, çevre dostu Cinturato serisi lastikler de İzmit fabrikasında üretilmektedir.

2011 – 2013 yılları arasında tüm Formula 1 takımlarının lastik sağlayıcısı olarak seçilen Pirelli Grubu, F1 lastiklerinin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini İtalyan ve Türklerden oluşan bir ekip ile yürütmektedir; lastiklerin üretimi yarış lastiklerinin üretildiği tek merkez olan Pirelli Türkiye İzmit Fabrikası’nın motorsporları bölümünde gerçekleştirilmektedir.

Aynı zamanda, Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), GrandAm, Ferrari Challenge, Porsche Cup gibi dünyanın en prestijli motorspor aktiviteleri için lastik üretimini İzmit fabrikasında gerçekleştiren Türk Pirelli, Pirelli Grubu’nun yarış lastiği üretim üssü olarak dünyanın önde gelen “en hızlı” pilotlarına her zeminde üstün performans ve başarıyı garanti etmektedir.

Türk Pirelli Lastikleri A.Ş., 50 yıldan uzun bir süredir motorsporları aktivitelerinden sosyal sorumluluk ve pazarlama aktivitelerine kadar sayısız başarıya imza atmış, kuruluşunun ilk yıllarından bu yana fabrikasının bulunduğu bölgenin kalkınmasına da önemli katkılarda bulunmuştur. Kocaeli’nde yer alan Türk Pirelli İlköğretim Okulu 1968 yılında açılmış, 2008 yılında ise “Eğitime % 100 Destek” kampanyası çerçevesinde İzmit Köseköy Pirelli Lisesi’nin açılışı gerçekleştirilmiştir.

Uzun yıllardır İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen müzik, caz ve film festivallerine sponsor olan Türk Pirelli, ülkenin kültürel hayatına da destek vermekte ve bu vesileyle farklı kitleleri bir araya getirmektedir. Dünya çapında da çok önemli etkinliklerin sponsorluğunu üstlenen Pirelli Grubu, kültür ve sanata kaynak ayıran öncü bir marka olarak adını duyurmaktadır. İtalya’daki La Scala operasının da kurucu sponsorları arasında yer alması bunun en önemli göstergesidir.

Uluslararası Pirelli Grubu’nun Türk Pirelli Lastikleri A.Ş.’nin haricinde, Türkiye’de faaliyet gösteren bir diğer kuruluşu olan ve 1985 yılında kurulan Çelikord A.Ş, araç lastiklerinin önemli bir unsuru olan çelik kord üretimini gerçekleştirmektedir.

50 yılı aşkın köklü geçmişi ile güvenli, yüksek performanslı, üstün teknolojiye sahip, çevre dostu ürünler sunan Türk Pirelli, tüketicilerin ve pazarın tüm beklenti ve taleplerini karşılamak ve lider marka değeri oluşturmak suretiyle bir adım öne çıkmaktadır. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de yüksek performans, 4×4 ve kış lastikleri alanında lider olan Pirelli, tüketicilerin güvendiği marka olmayı başarmış ve bunu 2010 yılında Türkiye’nin “Süper Markaları” arasında gösterilerek taçlandırmıştır.

Pirelli’nin tüm dünyadaki yenilikçi, lider ve teknolojik üstünlüklere sahip konumunu Türkiye’ye uyarlayarak, ülkenin öncü markalarından birini yaratan Türk Pirelli Lastikleri A.Ş., 50. yıldan uzun süredir kazandığı güven ile gelecek yıllardaki başarıları için güçlü temeller atmaya devam etmektedir.

Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/pirelli.aspx

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikCitibank’ın Türkiye’de Başarı Hikayesi
Sonraki İçerikUçurumdan Atla…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz