Ana Sayfa Vergi Peşin tahsil edilen gelecek yıl kiraları ne zaman beyan edilecek?

Peşin tahsil edilen gelecek yıl kiraları ne zaman beyan edilecek?

832
0

İlk kez 2019 Kasım’da konut gayrimenkul satın alıp kiraya veren bir kişi 1.300 TL aylık kira olmak üzere ilk bir yıllık kirayı peşin almıştır. 2020 Mart’ta verilecek kira beyanında hepsi mi bildirilmelidir?

Sadece 2019 yılına ait olan kısım beyan edilir.(Kasım-Aralık)


Gelir vergisi şahıs yatalak durumdadır. Kira gelirlerinden ötürü gelir vergisi beyannamesi vermektedir. Kendisinin bakımı için bir özel şirketten hizmet alacak. Bu hizmet giderleri gelir vergisinden indirilebilir mi?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler GVK 89/2. maddesinde belirtilen şartlar göre gelirinin % 10 kadar sağlık harcamalarını indirebilir.


Kira geliri elde edenler beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilirler mi?

Beyana tabi geliri sadece  gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi  dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle  yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri  gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış  meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir.


Kira geliri beyannamesi ne zaman ve nereye verilir?

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık  dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1  inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri  gerekmektedir.

Beyanname verme süresinin son  gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün  tatil saatine kadar beyanname verilebilir.

Takvim yılı içinde ülkeyi terk  edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek  zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde  mirasçılar tarafından verilir.

Beyanname, mükellefin bağlı  olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının  bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

 


Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekimde 51.2’ye gerilemesine rağmen ihracat ikliminde ılımlı düzeyde güçlenmeye işaret etti
Sonraki İçerikÖğrenci taşıma işlerinde SGK işyeri dosyası açılışına dair açıklamalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz