Ana Sayfa Vergi Peşin ödenen kiranın 2021 yılına sarkan kısmı için düzenlenecek faturada indirimli KDV...

    Peşin ödenen kiranın 2021 yılına sarkan kısmı için düzenlenecek faturada indirimli KDV uygulanır mı?

    1646
    2

    Kira ödemelerindeki stopaj olayında fiilen ofis kullanmayan ya da home-ofis iş yapan oyuncu, yönetmen gibi serbest meslek faaliyetinde bulunan kişiler ikametgâh adresini iş yeri adresi olarak gösterip stopaj yapılmıyor ve gider olarak gösterilmiyor şeklindeki bilgi doğru mudur?

    Meslek mensubu Kanun, tebliği, sirkü ve diğer yasal mevzuata göre mesleği ifa eder.

    GVK 68/1.maddesine göre serbest meslek erbapları ikametlerini iş yeri olarak da kullanır.

    Ödedikleri kiranın tamamından 31/12/2020 Tarihine kadar % 10 GV stopajı uygulanır.

    Peşin ödeyeceğimiz kiranın bir ayı 2021 ocak dönemine isabet etmektedir. Firmanın bize keseceği faturada 2021 dönemine isabet eden KDV oranı %8 mi %18 mi olmalıdır?

    Fatura 31/07/2020 tarihinden (bu tarih dahil) düzenleniyor ve 2021 de kapsasa dahi KDV % 8 hesaplanır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKanun Metninde Değişiklik Yapılmasını Öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi İptal Edildi
    Sonraki İçerikSMMM unvanına sahip meslek mensupları mesleği bağımsız olarak icra ederken başka bir işletmede 4/a (SSK)’lı çalışabilir mi?

    2 YORUMLAR

      • Bu konuda yeni verilen bir özelge de var. Özelge tarihi 26.11.2020 tarih ve 26696128-130[28-2020/37]-E.52530 sayılı

        Özelge özeti:


        – 31/7/2020 ila 31/12/2020 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen kiralama hizmetlerine % 8 oranında KDV uygulanacaktır.

        – 01/03/2024 tarihinde son bulacak olan, dolayısıyla birden fazla vergilendirme dönemine yayılarak verilecek olan kiralama hizmeti için tüm kira bedelinin hizmet ifa edilmeden önce tahsil edilmiş olması halinde (fatura ve benzeri belge düzenlenmemiş olması koşuluyla) tüm bedel üzerinden KDV doğmayacak, takvim yılının aylık dönemlerinden oluşan vergilendirme dönemleri itibarıyla KDV’nin hesaplanması ve verilecek hizmete ilişkin faturanın aylık kira tutarı belirtilerek tanzim edilmesi gerekecektir.

        – Kira bedeli peşin tahsil edilen ancak 1/1/2021 tarihinden sonra ifa edilecek olan işyeri kiralama hizmetleri için bu dönemde (31/07/2020-31/12/2020 tarihleri arasında) fatura ve benzeri belge düzenlenmesi halinde ise, Şirketinizin kiralama işlemlerindeki mutat uygulamasının bu yönde olması ve bu işlemde muvazaa olmaması kaydıyla, fatura ve benzeri belgenin düzenlendiği tarihte geçerli olan %8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

        İşlemlerinizi Özelgede dikkat çekilen hususları göz önüne alarak yapmanızı dikkatlerinize sunarız.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz