Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personellerin fazla mesai ve tatil ücretleri ile ilgili prim hesaplaması nasıl yapılmaktadır?

Personellerin fazla mesai ve tatil ücretleri ile ilgili prim hesaplaması nasıl yapılmaktadır?

918
0

2018 Ocak ayında işten ayrılan işçi daha sonra fazla mesai ve tatil ücreti için bize dava açarak davayı kazanmıştır. Bu durum ile ilgili prim hesaplaması nasıl yapılmaktadır?

Prime esas kazançların hesabında;

a) Hak edilen ücretlerin,

b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,

c) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin, brüt toplamının esas alınması gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin (d) bendinde de belirtildiği gibi bu tür ödemelerin, akdin feshedildiği ayın kazancına ilave edilerek prime tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak bu konuda yapılacak işlemde, prime esas kazanç üst sınırının aşılmaması gerektiği unutulmamalıdır. 5 günlük ücret üst sınır aşılması gerekir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜniversite öğrencilerinden zorunlu staj yapanlara ücret ödenir mi?
Sonraki İçerikBir şirkette bağımlı olarak çalışan mali müşavirler aynı zamanda büro açıp faaliyette bulunabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz