Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personellerin dinlenme süreleri gün içerisinde bölünerek kullandırılabilir mi?

Personellerin dinlenme süreleri gün içerisinde bölünerek kullandırılabilir mi?

727
0
Personellerin dinlenme süreleri gün içerisinde bölünerek kullandırılabilir mi?

Ara dinlenmesi; günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle, işçilerin o gün yapacakları toplam çalışma süresine orantılı olarak ve en az Kanunda öngörülen süreler kadar, kural olarak aralıksız olarak verilen ancak sözleşmelerle aralıklı olarak da belirlenebilen ve de günlük çalışma süresinden sayılmayan dinlenmedir.

Ara dinlenme süreleri 4857 sayılı İş Kanunu md. 68/1. fıkrasında, işçinin o günkü toplam çalışma saatine paralel olarak düzenlenmiştir.

Buna göre; 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat olarak verilir. Ara dinlenmesine ilişkin bu hüküm nispi emredicidir ve ara dinlenmelerinin alt sınırını belirtir (4857 sayılı Kanun md. 68/2).

İşçinin aleyhine olacak şekilde Yasada belirtilen süreler daraltılamaz. (5) Ancak sözleşmelerle daha fazla ara dinlenmesi kararlaştırılması mümkündür.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ara dinlenmesi nedir?

Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmakta mıdır?

Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmalı mıdır?

Ara Dinlenme Süresi Tek Seferde mi Kullanılmalıdır?

 

 

Önceki İçerikKısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri – Nisan 2019
Sonraki İçerikOrta Çağ’da Şövalyelik (Sanat Tarihi / Ortaçağ Avrupasında Sanat) (J.Paul Getty Müzesi)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz