Ana Sayfa SGK Personellere ödenen asgari geçim indirimi SGK’dan istisna mıdır?

    Personellere ödenen asgari geçim indirimi SGK’dan istisna mıdır?

    640
    0

    SGK bildirimleri kısmındaki gelir vergisi kesintisi agi düşülmüş gelir vergisini mi yazacağız yoksa içinde agi olan gelir vergisizi mi?

    Her ne kadar Asgari geçim indirimi, bordroda ayrı bir ödeme kalemi olarak gösterilse de aslında hukuken gelir vergisinden yapılan indirimdir. Yani esasında işçilere haricen ödenen bir AGİ yoktur. Sigortalının gelir vergisi kesintisi tutarı yazılacaktır. Bildirilen tüm sigortalıların bu alanda yer alan toplamları ile vergi bildirimi bölümünde çalışanlardan yapılan kesintilere ilişkin beyanların toplamı tutarlı olmalıdır.

    Örneğin: Asgari ücretle çalışan sigortalıların bu bölümde yer alan tutarlarının toplamı ile vergi bildirimi bölümünde 011 kodundan yapılan beyanın tutarlı olması gerekmektedir.

    Özel sektörde çalışan personele ödenen aile ve çocuk yardımı gelir vergisi ve SGK dan istisna mıdır? Personelin eşi çalışıyor ise aile yardımı istisnasından faydalanabilir mi?

    İşçiye aile yardımı verilebilmesi için, işçinin eşinin çalışmıyor olması gerekiyor. Aile yardımının özel sektörde sadece SGK kısmında istisnası bulunuyor. İstisna tutarı asgari ücretin %10’unu kapsıyor. İşçiye çocuk yardımı verilmesi durumunda hem SGK hem de gelir vergisinde istisna uygulanıyor. İstisna tutarları 2 çocuk ile sınırlandırılmış durumda.

    Ebeveynlerin ikisinin de çocuk yardımı alması halinde istisnadan sadece biri faydalanabiliyor. SGK kısmında çocuk yardımı istisnası asgari ücretin %2’si oranında.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSanayi üretimi Temmuz 2020’de %8,4 arttı
    Sonraki İçerikSabit fiyatlarla perakende satış hacmi Temmuz 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre %11,9 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz