Ana Sayfa SGK Personele aylık maaşı altın karşılığında ödenebilir mi?

Personele aylık maaşı altın karşılığında ödenebilir mi?

676
0

Ücret ödemelerinin bankadan yapılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili olarak; Personele Altın verilmesi ücretlerin bankadan ödenme zorunluluğu ihlal edilmiş sayılır ve ceza muhatabı olunur mu?

Spek dahil olan ve olmayan kazançlar 5510 sayılı kanun ve Sosyal Sigortalar işlemleri yönetmeliğinde sayılmıştır.

Bu itibarla; 5510 Sayılı Kanun uygulamasına göre altın yardımlarının sigorta primine dâhil edilip edilmeyeceği hususunda öncelikle bu altın yardımlarının ne amaçla verildiği önemlidir.

Altının günlük değeri vardır ve piyasada nakde çevrilebilmektedir.

Sosyal ve ticari amaçla kullanılabilecek bir ödeme aracı olması nedeniyle altın yardımlarının, sigorta primine esas kazanç tutarına dâhil edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla altın yardımları bir nakdi ödeme aracı olarak kabul edilmelidir.

Ancak doğum ve evlenme gibi nedenlerle verilen altınlar bu kural dışındadır.

5510 Sayılı Kanun hükmünde göre, doğum ve evlenme yardımları prime esas kazançtan muaf tutulmuştur. Bu günler için verilen altın yardımları sigorta primine tabi tutulmayacaktır. Diğer bir deyişle, doğum ve evlenme gibi nedenlerle verilen altınlar için SGK primi kesilmeyecektir.

Doğum ve evlenme dışında verilen altın hediyeleri içinse durum farklıdır.

İşyerinde bayram, yılbaşı, özel günler ve belirli hizmet yılının tamamlanması gibi nedenlerle altın yardımları verilmektedir. Bu amaçlar dahilinde verilen altın yardımları, 5510 Sayılı Kanun’da özel olarak sayılmadığından sigorta primine tabi tutulacaktır.

Doğum ve evlenme gibi nedenler dışında verilen altın hediyelerinde sigorta primine tabi tutulacak miktar Merkez Bankası satış fiyatlarına göre belirlenecektir. Altının verildiği ayın son günündeki Merkez Bankası satış fiyatı üzerinden hesaplanacak miktar, sigorta primine esas kazanç tutarına dâhil edilecektir.

Ayni olarak yapılan ödemeler ise SPEK’e tabi olmayan kazançlardır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYeni sisteme göre ücretli olarak 1 kişide çalıştırılsa da Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi AYLIK olarak verilmesi gerekir.
Sonraki İçerikMuhtasar Prim Hizmet Beyannamesine İlişkin Düzenlemeler 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz