Ana Sayfa Vergi Personel prim ve ikramiye ödemelerine Agi dahil edilir mi?

    Personel prim ve ikramiye ödemelerine Agi dahil edilir mi?

    Personel prim ve ikramiye ödemelerine Agi dahil ediliyor mu?

    858
    0

    İşçi ücretlerinde prim ve ikramiye ödemelerine agi dahil edilir mi? Kullandığımız paket program 5 günlük ikramiye rakamına agiyi de dahil ediyor. Örnek verecek olursak maaş hesaplatıldığı takdirde ikramiye ödemesinin neti düşmekte, maaş hesaplatılmadığı sadece ek gelirlerin(ikramiye)hesaplatıldığı durumda net ödeme artmaktadır. Olması gereken mevzuata göre nedir?

    Ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. Çalışanların ücret gelirlerinin vergilendirilmesi sırasında dikkate alınmak üzere 01.01.2008 tarihinden geçerli olarak “Asgari Geçim İndirimi” düzenlenmiştir.

    Bu düzenleme kapsamında, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyükler için uygulanan asgari ücret esas alınmaktadır.

    Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı gereği ölçü alınan yıllık brüt asgari ücret toplamının;

    Ücretlinin kendisi için % 50’si,

    Çalışmayan ve herhangi bir geliri bulunmayan eşi için % 10’u,

    Çocukların her biri için ayrı ayrı, ilk 2 çocuk için % 7,5’i, diğerleri için % 5’i esas alınarak uygulanacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik27103 sayılı SGK teşvikinden yararlanma süresi ne kadardır?
    Sonraki İçerikMobilya teslimlerinde koruma amaçlı kullanılan plastik malzemeler için gekap beyannamesi vermeli miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz