Ana Sayfa İstatistik Perakende satış hacmi aylık %1,4 arttı

Perakende satış hacmi aylık %1,4 arttı

567
0

Perakende Satış Endeksleri, Şubat 2020

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2020 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %9,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %14,7, otomotiv yakıtı satışları %1,8 arttı.

Perakende satış hacmi yıllık değişim oranı (%), Şubat 2020

Perakende satış hacmi aylık %1,4 arttı

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,9 artarken, otomotiv yakıtı satışları %1,9 azaldı.

Perakende satış hacmi aylık değişim oranı (%), Şubat 2020

Perakende satış hacmi sektörlere göre yıllık ve aylık değişim oranları (%), Şubat 2020

Perakende ciro yıllık %21,8 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %24,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %25,2, otomotiv yakıtı satışları %8,3 arttı.

Perakende ciro yıllık değişim oranı (%), Şubat 2020

Perakende ciro aylık %2,2 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %4,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %3,4 artarken, otomotiv yakıtı satışları %4,3 azaldı.

Perakende ciro aylık değişim oranı (%), Şubat 2020

Perakende ciro sektörlere göre yıllık ve aylık değişim oranları (%), Şubat 2020

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 14 Mayıs 2020’dir.
_____________________________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR

Yıllık değişim, takvim etkisinden arındırılmış endeks değerlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimini ifade etmektedir.

Aylık değişim, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks değerlerinin bir önceki aya göre değişimini ifade etmektedir.

Perakende Satış Endekslerinin hesaplanmasında veri kaynağı olarak Katma Değer Vergisi (KDV) Beyannameleri kullanılmaktadır. 23 Mart 2020 tarihli ve 126 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile; 26 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme süreleri 24 Nisan 2020 Cuma günü sonuna kadar uzatılmış olup, ilgililer tarafından 2020 Şubat ayı KDV Beyannamelerinin tamamı verilmemiştir. Bu nedenle, 2020 Şubat ayına ilişkin Perakende Satış Endeksleri uluslararası norm ve metodolojiler doğrultusunda KDV beyannamelerinin yanı sıra, e-fatura, e-arşiv fatura ve kartlı ödeme verileri gibi alternatif veri kaynakları kullanılarak hesaplanmıştır. KDV Beyannamesi verilerinin temin edilmesinin akabinde gerekli olması halinde yayımlanan endeksler revize edilecektir.


Kaynak: TÜİK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBir eşyanın tarife sınıflandırması yapılırken hangi kaynaklardan yararlanılır?
Sonraki İçerikSanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi Şubat 2020’de yıllık %22,2 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz