Ana Sayfa Çalışma Hayatı Pandemi sürecinde istifa eden personelin işten çıkışını yapabilir miyiz?

Pandemi sürecinde istifa eden personelin işten çıkışını yapabilir miyiz?

1717
0

İşçimiz başka bir iş buldu istifa ederek isten ayrılmak istiyor. İşçi çıkarmak 3 ay boyunca yasaklanmıştı. Kendi isteğiyle işten ayrılmak isteyen çalışanın işten çıkışını yapabiliyor muyuz?

İşçi istifa eder istifa irade beyanıdır. İstifa eden personelin işten çıkışını yapabilirsiniz.

Mükelleflerimiz personelini işten çıkartacak fakat malum pandemi sebebiyle yapamıyor. Bu süreçte personele bildirimi yapıp ihbar süresini başlatabilir mi? Böylece yasak kalktıktan hemen sonra çıkış yapılacak. Yoksa yasağın kalkmasını bekleyip ihbar süresi o zaman mı başlatılmalı?

İşveren ve işçi arasında tesis edilen ve taraflara borç yükleyen, ne zaman sona ereceği belli olmayan iş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından yapılacak olan irade açıklaması ile sona erdirilmesine çalışma mevzuatında “bildirimli fesih” denilmektedir.

Bu çerçevede iş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından

başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, sözleşmeler feshedilmiş sayılır. Süre dolunca fesih gerçekleşecektir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMükelleflerin Vergi İncelemelerinin İş yerinin Faaliyetini Engellememesini İsteme Hakkı Vardır.
Sonraki İçerikUzayan Beyanname Verme Sürelerine ve E-Uygulamalara İlişkin Hatırlatmalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz