Ana Sayfa Vergi Özel matrah uygulamasına tabi olmayan firmalar araç satışlarında özel matrah uygulayabilir mi?

Özel matrah uygulamasına tabi olmayan firmalar araç satışlarında özel matrah uygulayabilir mi?

850
0

2.el oto alım satım işi yapan galerici KDV yüklenmeden aldığı (gider pusulası) aracı sattığı zaman özel matrah uyguluyor. Yani sadece karına KDV uyguluyor. Firmamız galericiden aldığı özel matraha tabi aracı satarken özel matrah uygulayabilir miyiz?

Sizin müşteriniz düzenleyeceği faturada özel matrah sistemi uygulanmaz. Nedeni müşteriniz aracı vergi mükellefi olan kişiden satın aldığı içindir. Özel matrah uygulaması Vergi mükellefi olmayanlardan satın alınan araçlar için uygulanır.

Ağustos ayı içerisinde bir noter satış sözleşmesine istinaden gider pusulası düzenlemek suretiyle 100.000,00TL değerinde bir binek oto satın almıştır 254 hesaba kaydedip amortisman uyguladık. Aralık ayında KDV dâhil 108.000,00TL bedelle satışı gerçekleşti. Bunun faturasını ne şekilde düzenlemem gerekiyor?

Firmanız ikinci el ticaret ile uğraşmadığı için özel matrah yöntemi uygulanmaz.

Aracı satış bedelinin tamamı üzerinden % 1 KDV hesaplayarak fatura düzenleyecektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMüteahhitlere yapılan toptan mobilya işlerinin KDV oranı nedir?
Sonraki İçerikKıdem tazminatı için gereken koşullar nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz