Ana Sayfa Muhasebe Özel matrah araç alışlarında hangi durumda uygulanır?

Özel matrah araç alışlarında hangi durumda uygulanır?

2189
0
Özel matrah araç alışlarında hangi durumda uygulanır?

2.el araç alım satımı yapan kişi, faturalı binek araç alıyor. Fatura bize 50.000 TL, özel matrah 2.970,30 TL + 29,70 TL KDV toplam 53.000,00 TL olarak düzenlendi. KDV beyanımızda 29,70 TL’yi indirim konusu yaptık. Şuan aracı satıyoruz. Toplam 60.000 TL olarak. Biz faturayı 52.970,30 TL, özel matrah olarak 6.960,10 TL + 69,60 TL KDV toplam 60.000 TL olarak düzenliyoruz. Bu konuda bir yanlışlık var mı?

Hesaplamanız yanlıştır.

Özel matrah sistemi vergi mükellefi olmayanlardan alınan araçları için kullanılır.(KDV ödenmediği için) Faturalı alınan ve faturalı satılan ikinci el araç ticaretinde özel matrah sistemi kullanılmaz. Alış da ödenen KDV indirilir. Satış da hesaplanan KDV beyan edilir.

Özel matrah sisteminin uygulanması aşağıdadır.

İkinci el araç (oto) alım satımı 3065 sayılı kanunun 7104 sayılı kanunla değişik (23/f) maddesine göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan ikinci el motorlu kara taşıtları satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtları teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulaması yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükellefler tarafından uygulanacaktır.

Yapılan düzenlemeye göre; vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan araçların alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka binek otolar için % 1 ticari araçlar için 30/06/2019 kadar % 1 KDV hesaplanacaktır. Sonraki tarihlerde % 18 KDV hesaplanır. Düzenlenecek faturada KDV uygulanmayan tutar KDV beyannamesinde özel matrah bölümünde beyan edilecek KDV tabi olan kısım normal teslimler arasında yer alacaktır.

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İkinci el ticari araç satışında da KDV oranı 31.12.2018 tarihine kadar %1 oldu mu?

Gider pusulası ile şahıslardan alınan ikinci el aracın satışında KDV olacak mı?

Gider pusulası ile şahıslardan alınan ikinci el aracın satışında KDV olacak mı?

 

Önceki İçerik2017/10926 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yürürlüğe Konulan Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Tahsili Hakkında Kararın Uygulanmasına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ
Sonraki İçerikİstihdam endeksi %8,6 azaldı – Mart 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz