Ana Sayfa Vergi Özel maliyetler için azalan bakiye amortisman yöntemi uygulanır mı?

    Özel maliyetler için azalan bakiye amortisman yöntemi uygulanır mı?

    272
    0

    ÖZEL MALİYET HARCAMASI Amortismana tabi İKTİSADİ KIYMET DEĞİLİDİR. Azalan bakiyeler usulüyle amortisman AYRILAMAZ.

    AZALAN BAKİYELER USULİYLE AMORTİSMAN
    VUK Mükerrer Madde 315

    Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerden dileyenler, AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ DEĞERLERİNİ, azalan bakıyeler üzerinden amortisman usulü ile yok edebilirler.

    Bu usulün tatbikinde;
    1. Her yıl, üzerinden amortisman hesaplanacak değer, evvelce ayrılmış olan amortismanlar toplamının tenzili suretiyle tesbit olunur. Enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde, üzerinden amortisman ayrılacak değer, amortismana tâbi iktisadî kıymetin düzeltilmiş değerinden daha evvel ayrılmış olan amortismanların toplamının taşınmış değerleri indirilmek suretiyle tespit edilir.

    2. Bu usulde uygulanacak amortisman oranı % 50’yi geçmemek üzere normal amortisman oranının iki katıdır.

    3. Bu usulde amortisman süresi normal amortisman nispetlerine göre hesaplanır.

    Bu sürenin son yılına devreden bakıye değer, o yıl tamamen yok edilir.


    Vergi Usul Kanunu

    Özel Maliyet Bedellerinin İtfası

    Madde 327

    (5398 sayılı Kanunun 24’üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 21.07.2005) Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır.(*)

    (*)(değişmeden önceki şekli) Madde 327 – Gayrimenkullerin ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272’nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira süresi dolmadan, kiralanan şeyin boşaltılması halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma yılında bir defada gider yazılır.

    Örnek bir özelgede; özel maliyet niteliğindeki bir harcamanın kira süresince ve eşit tutarda amortismana tabi tutulacağı belirtilmiştir.  “…Yukarıdaki açıklamalara göre; şirketinizce kiralanan arsa üzerine yapılan fabrika binası ile idari bina inşaatına ait normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışındaki harcamaların, iktisadi kıymet için yapılan değer artırıcı nitelikteki giderlerden olması nedeniyle, özel maliyet bedeli şeklinde aktifleştirilmesi (264-Özel Maliyet Hesabında izlenmesi) ve kira süresince eşit tutarlarda amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmaktadır.”


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikStajyerler ve mesleki yeterlilik kapsamındaki kursiyerler için alınan teşvik ve destek ödemeleri 602 hesapta takip edilir
    Sonraki İçerikLimited veya anonim şirket ortaklarına verilecek huzur hakkı için alınacak karar yönetim veya müdürler kurulu kararı olabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz