Ana Sayfa Vergi ÖTV beyannamesini satıcılar mı yoksa müşteriler mi verir?

    ÖTV beyannamesini satıcılar mı yoksa müşteriler mi verir?

    552
    0

    Kozmetik malzeme üretiminde ÖTV ödenmesi durumu, araç alımındaki gibi faturada gösterilip üreticiye mi ödeniyor yoksa imal ettiren olarak biz mi beyan edip ödüyoruz? 

    ÖTV mükellefi vergiye tabi ürünü üreten tarafından hesaplanarak Faturada gösterilir. 

    Müşteriden tahsil edilir. Tahsil edilen ÖTV beyanname ile beyan edilir ve ödenir.

    Konuyu detaylı kavramanız için ÖTV kanun metnini ve yayımlanan Genel tebliğleri inceleyiniz.

    1- ÖTV’nin konusu nedir?

    Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli;

    – (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi,

    – (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı,

    – (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi,

    -(I), (III) ve (IV) sayılı listedeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı,

    bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabidir.

     2- ÖTV Kanununa ekli listelerde hangi mallar vardır?

    Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli dört adet liste kapsamına giren mallar Gümrük Tarife

    İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P.) numaralarıyla tanımlanmıştır.

    – (I) sayılı listenin A cetvelinde; akaryakıt ürünleri, doğal gaz, LPG,

    – (I) sayılı listenin B cetvelinde; akaryakıta katılabilen solvent türevleri, tiner, bazyağ,

    madeni yağlar ve yağlama müstahzarları,

    – (II) sayılı listede, yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan

    taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi taşıtlar,

    – (III) sayılı listenin A cetvelinde, alkolsüz içecekler ve alkollü içkiler,

    – (III) sayılı listenin B cetvelinde; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya

    çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün mamulleri ve makaron,

    – (IV) sayılı listede, genel itibariyle, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, muzır neşriyat, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için bazı cam eşyalar, manikür ve pedikür takım ve aletleri, altın veya gümüş kaplama kaşık, çatal ve kaşık-çatal takımları, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, elektrik motorlu araçların motorunu çalıştırmaya mahsus araç pilleri, küçük ev aletleri, cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazı, inci ve kıymetli taşlardan mamul saat kayışları, tabancalar ve diğer ateşli silahlar ile sürgülü silahlar, kristal avizeler, bazı oyun eşyaları, hayvansal maddelerden süs eşyaları gibi mallar yer almaktadır.

     3- ÖTV’nin mükellefi kimlerdir?

    ÖTV Kanununa ekli (I),  (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan  kayıt ve tescile tabi olmayanları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların  müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, (II) sayılı listedeki  mallardan, kayıt ve tescile tabi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar,  kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler.

     4- ÖTV’de vergilendirme dönemleri nasıldır?

    Vergilendirme dönemi;

    – (I) sayılı listedeki  mallar için, her ayın ilk on beş günü birinci dönem, kalan günler ise ikinci  dönem olarak belirlenmiştir.

    – (II) sayılı listedeki  mallardan kayıt ve tescile tabi olanlarda vergilendirme dönemi olmayıp, ilk  iktisapla ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce verginin beyanı ve ödenmesi  esastır.

    – (II) sayılı listedeki  mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ile (IV) sayılı  listelerdeki mallar için, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık  dönemleridir.

    Şirket ortakları için vermemiz gereken gelir beyannameleri için aracılık sözleşmesi yapmamız yeterli mi?

    Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi yapılması gerekir. Beyannameler bdp programından gönderilecektir.

    _______________________________________________________________________

    Şirket ortağının, ortağı olduğu şirkete şahsi arabasını kiraya vermesi durumunda KDV tevkifatı ve gelir vergisi tevkifatı (stopaj) var mıdır? Şirket ortağının sorumluluğu nedir?

    Şirket ortağının aracının kiralanması durumunda (şirket ortağının gerçek usulde KDV mükellefiyeti yoksa) şirketin, kira bedeli üzerinden % 18 olarak hesaplanacak KDV yi sorumlu sıfatıyla beyan edip ödemesi ve %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapması zorunludur.

    Şirket ortağının elde ettiği gelir GVK 103. Maddesinde belirtilen Gelir Vergisi tarifesinin 2. dilimini geçmesi durumunda Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışındaki bir tüzel kişiliğin Türkiye’de kurduğu şirkette çalışan personelleri gelir vergisinden muaf mıdır?
    Sonraki İçerikMart Ayına İlişkin Nakdi Ücret Desteği Ödemeleri Bugün Başlıyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz